ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Постраждалі від ракетного удару: лікарі розповіли про стан поранених чернігівців

Featured Video Play Icon

– От тільки став автобус і я особисто почула вибух.

Суботній святковий ранок. Пані Наталія, як і більшість чернігівців у цей день, 19 серпня, пішла до церкви. Спокійно повернутись додому не встигла – постраждала від удару російської крилатої ракети по центральній частині міста. Наразі жінка знаходиться у стабільному стані, але про пережите згадує з болем.

– Це просто жахливе видовище і тоді коли дивишся на всіх людей, ну, це просто дуже страшно. Це такий хаос, люди бігають в різні сторони, не знають, що робити, комусь надається допомога, хтось щось шукає, хтось когось шукає, і скрізь кров,- згадує постраждала Наталія Динник.

Разом із Наталією сьогодні у лікарнях знаходяться й інші травмовані внаслідок російського теракту. Станом на 22 серпня кількість постраждалих – 181 людина, з яких 7 — загиблих. У Чернігівській міській лікарні №2 на разі перебувають 12 пацієнтів, двоє з них — у важкому стані, інші мають середній ступінь важкості. Потерпілі отримують всю необхідну допомогу та проходять лікування в плановому порядку. 

– В основному, це травми мінно-вибухові, так звані. Ті, які пов’язані з вибухом, який стався: осколкові поранення, садна, у більшості — травмування кінцівок, верхніх та нижніх, і є певні поранення тулубу, це вже те, що я сказав, порізи, садни і так далі. Звичайно, певна кількість — це струси головного мозку, є забій головного мозку, закрита черепно-мозкова травма, – повідомив директор КНП Чернігівська міська лікарня №2 ЧМР Владислав Кухар.

Як тільки почули звук “прильоту” медики одразу поїхали на роботу, розуміючи – скоро привезуть поранених. Завідувач травматологічного відділення Чернігівської міської лікарні №2 Богдан Рожило каже: упродовж години після трагедії надійшло понад 30 людей з різними ушкодженнями. Було сформовано вісім бригад, які допомагали одночасно восьми пацієнтам. За дві години надали допомогу сорока постраждалим: когось госпіталізували, а когось відпустили додому. Наразі у відділенні знаходяться дві пацієнтки, яким необхідне подальше медичне обстеження та реабілітація.

– Робити пластичні операції, відновлювальні, коли є дефекти м’яких тканин,  дефекти кісткових тканин, тобто первинна допомога надана в повному обсязі. Зараз ми це все перев’язуємо, очищуємо рани, лікуємо — і будемо в подальшому займатися пластикою та відновленням функцій, – зазначив завідуючий травматологічного відділення КНП Чернігівська міська лікарня №2 ЧМР Богдан Рожило.

Лікарі відмічають особливу позицію чернігівців, в перші ж години чимало людей прийшли з пропозицією своєї допомоги і підтримкою. 

– Приємно було те, що всі мешканці міста відкликнулись на ситуацію, яка сталася, на цю страшну трагедію, дуже багато було містян, які просто приходили, пропонували свою допомогу. Аби що можемо робити, що скажемо, то і будемо. Дуже зворушливо, дуже приємно і я вдячний всім, хто, незважаючи на вихідний день, на якісь свої справи, кинув все і прийшов до лікарні, – підкреслив Владислав Кухар.

У перші хвилини після удару постраждалих везли і в Чернігівську обласну лікарню. За три дні всього було 27 звернень, хтось приїхав відразу, хтось — у наступні дні. Госпіталізували ж у середньому або важкому стані сім пацієнтів. 

– Перші години і до сьогоднішнього дня три пацієнти знаходилися в палаті інтенсивної терапії, один пацієнт в тяжкому стані, інші середньої тяжкості і чотири пацієнти — у профільних палатах: ортопедія, травматологія, нейрохірургія, опікове відділення, – розповів медичний директор Чернігівської обласної лікарні Валерій Чобітько.

– У нас оглянуто у відділенні два пацієнти, один він одразу був переведений в ортопедичне відділення, інша дівчина 20-ти років — мінно-вибухова травма з пошкодженням передньої великогомілкової артерії, там рвана рана передньо-зовнішньої поверхні правої гомілки, – уточнив судинний хірург судинного відділення Чернігівської обласної лікарні Валерій Гірченко.

Усі пацієнти знаходяться у стабільному стані. Наразі їм надається психологічна підтримка, аби допомогти пережити душевні травми суботнього ранку.