ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Посол Швейцарії у Чернігові: як країна допомагає в освітній сфері

Featured Video Play Icon

Це подвір’я Чернігівської гімназії №13. Вона була пошкоджена ворогом у лютому– березні 2022-го. Зараз тут кипить робота з відновлення, аби навчальний заклад зміг прийняти якомога більше учнів, зокрема й із зруйнованих росіянами 18-ї та 21-ї шкіл на Подусівці. Роботи здійснюється завдяки допомозі швейцарських партнерів у межах проєкту DECIDE. Чернігівські школи, які відновлюються днями оглядав Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікс Бауманн під час візиту до Чернігова разом із представниками міської влади та менеджерами проєкту DECIDE.

Дуже важливо щоби діти поверталися назад до школи не тільки з метою продовження освіти, а й щоби бути за своїми однокласниками тому що це важливо для їхньої соціалізації і їхнього соціального благополуччя. Для нас дуже важливо через  проєкт DECIDE також підтримати відбудову самих шкіл і також модернізацію і відбудову укриттів. Розвиток освіти і цієї сфери дуже важливий  і ще один напрямок який ми підтримуємо — це розвиток професійної освіти і підготовки, які дуже важливі і для Швейцарії і для  України, для Чернігова, – зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікс Бауманн.

Відновлення у 13-й гімназії відбувається комплексно. Роботи тут ведуться як зовні, так і всередині — утеплюється фасад, ремонтується покрівля, встановлюються нові двері, оновлюються стіни, підлога та стеля.   За кошти партнерів повністю ремонтують корпус середньої школи, санвузли, харчоблок, актову та спортивну зали, збільшують площу укриття та оснащуюють його, створюють умови для безбар’єрного пересування маломобільних груп. Місто ж взяло на себе облаштування пришкільної території.

Буквально кілька місяців тому міська рада виділила фінансування на благоустрій території біля школи, це наш внесок, тому що школи ремонтуються відновлюються за кошти партнерів, а територія біля  школи, щоб воно і виглядало коректно, і дітям було зручно, зараз управління освіти розробляє проєкт, я думаю, що ми встигнемо його втілити до кінця року, це освітлення, і благоустрій території біля школи. Ми виділили на це 8 млн грн, і це вже буде повноцінна робота, – зауважив в.о Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Школа майже зроблена з нуля, тому що відновлення йде повністю. У цей час важливо, це укриття, оновлене укриття, збільшене укриття, там буде освітній хаб, де можна проводити заняття, можна проводити різні заходи, – сказала директорка Чернігівської гімназії  №13 Інна Левченко.

Ми залучили дітей до роботи над середовищем, яким ми створюємо в укритті, у нас було декілька проектів, діти організували вибори, проголосували і вибрали проект “Chill zone”, який вони власне сьогодні представляли, найближчим часом, сподіваємося, що ми разом з громадою дітьми втілимо цей проект у життя, – повідомила менеджерка Швейцарсько-українського проєкту “DECIDE”,  заступниця голови ГО “DOCCU” Валентина Полторак.

Під час візиту говорили й про розширення співпраці, а саме можливість залучення міжнародних партнерів до ремонту корпусу початкової школи, який наразі не в проєкті. Якщо відновити цю частину будівлі стане ще більше місць для навчання дітей і 13 школа буде відремонтована повністю. Роботи ж, що тривають зараз, планують завершити якомога швидше. Також серед навчальних закладів, які оглянули гості із Швейцарії — Чернігівська гімназія №32. У співпраці з донорами DECIDE звичне укриття тут перетворили на сучасний простір. Нагадаємо, гранти для перетворення шкільних укриттів та створення на їхній базі освітніх хабів отримали 5 чернігівських шкіл: №19, №22, №32, №34 та № 13.

5 укриттів незабаром будуть повністю відремонтовані, укомплектовані. І питання тут не тільки ремонт, а й комплектація оснащення меблями, оснащення технікою для того, щоб за можливості їх під час повітряної тривоги продовжувати навчання. А також в період між тривогами зробити сучасний обладнаний простір для занять з дітьми,для проведення зборів учнівського врядування. І на сьогодні в ряді навчальних закладів реалізується проєкт по подоланню освітніх втрат.У цих приміщеннях також дану роботу можна проводити в досить комфортних умовах, – каже начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Було відремонтовано шкільне укриття сьогодні тут ми можемо бачити оснащені приміщення для проведення навчальних занять, мультимедійні дошки, проектори, комп’ютери, принтери, ноутбуки. Техніка, яка на сьогодні дозволяє проводити сучасний освітній урок  і ми маємо змогу під час повітряних тривог не переривати навчальний процес, а спускатися до цього освітнього хабу і продовжувати наші заняття. Це дуже велика підтримка, – зазначила директорка Чернігівської гімназії №32 Людмила Тарасюк.

Швейцарія веде з Черніговом активну співпрацю через швейцарсько-український проєкт DECIDE, починаючи з грудня 2022-го. За цей час реалізовано багато важливих ініціатив, місту ж вдалося залучити  від партнерів понад 70 мільйонів гривень і велику експертну допомогу.

Додамо, що проєкт DECIDE («Децентралізація для розвитку демократичної освіти») реалізується в Україні громадською організацією «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» (DOCCU) у партнерстві із Цюрихським педагогічним університетом за підтримки уряду Швейцарії. Ініціатива спрямована на підтримку двох важливих реформ — освіти та децентралізації.