Факт-новини: оперативні сюжети

Пошкоджену Чернігівську ТЕЦ відремонтують до початку опалювального сезону

Featured Video Play Icon

Попри зруйноване рашистами системно важливе обладнання і численні пошкодження приміщень та мереж в цілому, місто працює над тим, аби чернігівська ТЕЦ як майбутнє комунальне підприємство таки увійшла в опалювальний сезон і забезпечувала теплом свою частину споживачів.

Нагадаємо, у зв’язку з нинішнім станом теплоелектроцентралі, а також неможливістю її відремонтувати через і так колосальні збитки, власники фірми Технова, що орендувала у міста майновий комплекс, ініціювала дострокове розірвання договору. І тепер ТЕЦ на етапі повернення у комунальну власність.

За результатами експертизи і попередньої оцінки Інституту теплоенергетичних технологій НАН України, на відновлення всього обладнання потрібно понад 800 млн гривень.

Зараз замість трансформатора – купа згорілого металу. Разом із вимикачем він забезпечував постачання електроенергії для міста та зв’язок з енергосистемою України, а також був важливим елементом у генерації тепла та гарячої води саме в холодні пори року. Він відпрацював на підприємстві більше 50 років і міг би вірно служити далі, якби не пряме влучання з міномету.

Допомогти придбати та встановити новий обіцяє держава. Це дозволить запустити ТЕЦ, однак лише природному газі. Працювати на вугіллі поки немає змоги через відсутність самої сировини. До того ж, відбудова основної лінії вимагає чимало часу і фінансування. За словами Віктора Геращенка, місто вже розробило програму відновлення чернігівської ТЕЦ, за якою виділить певну суму коштів зі свого бюджету, та шукатиме можливості, аби залучити їх з інших джерел.

Крім цього, за рахунок міста ЖЕКи спільно з тепловиками проводять гідравлічні випробування внутрішньобудинкових мереж на наявність пошкоджень внаслідок бойових дій та ймовірного замерзання системи коли ТЕЦ вимушена була зупинитися, а також відповідний ремонт. На сьогодні із 598-ми багатоповерхівок проблеми виявили у 49-ти, в 17 їх вже ліквідували.

Що стосується передачі майнового комплексу ТЕЦ, варто зазначити, що він завжди був на балансі фонду комунального майна міської ради і тільки надавався в оренду. Після розірвання у травні договору з акціонерами Технови, відповідно до закону була створена інвентаризаційна комісія, що вже перевірила більшу частину обладнання.

У свою чергу, дебіторська і кредиторська заборгованість ТЕЦ і їхня сплата – це питання державного аудиту, що вирішуватиметься згодом.

За словами профільного заступника очільника Чернігова, повернення ТЕЦ в управління міста відкриє двері для кредиторів та інвесторів, а з цим – для реконструкції обладнання і модернізації підприємства. В повоєнній перспективі це будівництво на його території блоку, що працюватиме на альтернативному виді енергії, та сміттєпереробного заводу, яке готуватиме RDF-паливо для цього котла.