ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Поранений, але незламний: історія чернігівського поліцейського Андрія Нестеренка

Featured Video Play Icon

Околиці села Киїнка. 28 лютого 2022 року росіяни обстріляли цю територію із реактивних систем залпового вогню «Смерч». Під прицілом касетних боєприпасів, що розлетілись на тисячі уламків опинився і поліцейський особливого призначення Андрій Нестеренко. У той день він разом із колегами на цих позиціях стримував ворога, що прагнув захопити Чернігів.

Після першого вибуху одразу зрозуміли, що відбувся обстріл. Просто, ну, попадали, де можна було, біля забору. На жаль, не всі змогли підвестись, поранення отримали дуже багато. Зокрема, я знаю, що переді мною був заступник командира роти, отримав поранення в руку. Позаду мене був командир взводу, отримав теж поранення в стегно, – згадує ветеран російсько-української війни Андрій Нестеренко.

Не один день бійцю довелося провести в лікарні. На його долю випали важкі випробування із численними пораненнями по всьому тілу. У найкритичніший момент, коли будь-хто інший здався б, чоловік знайшов сили жити далі та поступово повертався до спорту, адже розумів, наскільки важливо ніколи не опускати руки. Цього Андрія і навчала професія поліцейського.

Постійно до повномасштабного вторгнення, крім того, що було несення служби на певних об’єктах, певних нарядах, щодня ми займалися підготовкою. Це була як тактична підготовка, це була і фізична підготовка, це була і вогнева підготовка. Тобто в нас двічі на тиждень були стрільби, стрільби були в тирі, і стрільби були на полігоні. Тобто з більш автоматичної зброї там на полігоні вже стріляли, – розповів Андрій Нестеренко.

Враховуючи важке поранення, Андрія звільнили від служби в поліції. Проте жага служити та захищати Україну не полишила чоловіка.

Працював після того, як уже звільнили мене зі служби, на вільнонайманій посаді. Але реформи, реорганізації відбувалися, з того часу рота об’єдналася ще з однією ротою поліції, створився батальйон. Зараз працюю в батальйоні поліції особливого призначення «Стрілецький» на посаді діловода, – зазначив Андрій Нестеренко.

Зараз у поліцейського новий етап життя. Він долучився до ветеранської спільноти «Серцевір» і разом із хлопцями, що під час виконання бойових завдань також отримали поранення — мандрує нашою країною, аби разом з іншими показати силу українських чоловіків на спортивних змаганнях.

Я бачив в соцмережах , що відбуваються періодично змагання. Завжди я ставив вподобайки, коментарі писав, і мене запитували, чого не береш участь. Сказали зареєструватися – зареєструвався, зібрались, поїхали, виступили. У деяких дисциплінах, скажімо, я займаюсь у спортзалі, періодично їх виконую, вправи ті, то я розумів, що це таке, а деякі нові дисципліни, там, airbike, веслування, це було для мене нове, це настільки вимотувало після вправи, через кілька секунд ти відчував шалену втому. Здавалося, що все, я більше не можу, але проходить хвилин 10, відновлювалися сили, тому у всіх дисциплінах, що там були, брав участь, – уточнив ветеран російсько-української війни.

Так Андрію вдалося вибороти 4 призові медалі. І він уже готується до наступних змагань. Переконаний, українці – незламна нація і перемогти ворогу точно не вдасться.