Факт-новини: оперативні сюжети

Популярні вислови Григорія Сковороди відтепер на книжкових закладках

Featured Video Play Icon

Юна дослідниця творчості Сковороди Анна Костюк з Любеча реалізувала у власному творчому проєкті одну з головних ідей філософії мислителя – так звану «сродну працю». Це поняття означає працю, до якої у людини є хист та покликання. У культурному центрі «Інтермеццо» дівчина презентувала креативні книжкові закладки з улюбленими афоризмами Григорія Савича.

Щоб люди надихались його висловами, щоб побачивши ці закладки вони читали і розуміли, про що він думав, щоб надихалися цим, – зазначає авторка проєкту Анна Костюк.

Хоча Григорій Сковорода жодного разу в місті Чернігові не був, але Чернігів презентує його доробок, як цікавинку, – підкреслила кандидатка філософських наук, депутатка міської ради Ірина Соломаха.

«Коли ти твердо йдеш шляхом, яким почав іти, то на мою думку, ти щасливий”, – писав український мислитель. Більшість висловів Сковороди на цих закладках стосуються щастя.

Дівчина, 9 – й клас. Війна. Я думаю, що вона резонує стан молоді, що вона хоче бути щасливою, незалежно від тих обставин. А Сковорода знав як це роз’яснити, – каже Ірина Соломаха.

Вивчаючи світи Григорія Сковороди в онлайн – школі Чернігівської малої академії наук у Ані народилась ідея створення цих книжних закладок.

Для сприймання Сковорода важкий, це зрозуміло, і над ним треба працювати. І тому такі діти, як Аня, не часто зустрічаються. Щоб у такому віці цікавитись філософією, тим більше філософією Сковороди, – зазначає  Наталія Мещенинець, вчителька А. Костюк.

Творчий проєкт Анни Костюк присвячений 300 – річчю з дня народження Григорія Сковороди. Реалізувати його учениці Любецького ліцею допомогли художники, дослідники спадщини Григорія Савича, меценати. Набір закладок можно безкоштовно отримати в книгарні “Інтермеццо”. Тираж видання обмежений.