ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Поглиблення співпраці: фінські партнери готові підтримати Чернігів

Featured Video Play Icon

Обговорити подальші напрацювання та переспективи співпраці. Виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако провів онлайн зустріч з мером фінської Лаппеенранти Туомо Салліненом. Це місто стало нашим побратимом у січні 2023-го, воно як і Чернігів, розташоване поблизу кордону з росіянами. У межах зустрічі Олександр Ломако від імені усієї громади подякував фінським друзям та зазначив, що сьогодні для Чернігова надважливо заручатися потужною підтримкою від партнерів.

Ми маємо багато втрат і дуже психологічно важкі часи, і підтримка наших друзів з Європи, європейських міст, європейських країн. Це не лише практична допомога для наших міст.  Це показує нашим людям, що ми не самотні у цій війні, тому що я впевнений, що ця війна не тільки за Україну в майбутньому, ця війна за демократію, свободу, всю Європу. І наші громадяни повинні знати, що ми не самотні в цей темний час. І, звичайно, Фінляндія є однією з країн, яка глибоко, дуже серйозно підтримує Україну в цій війні, – зазначив в.о Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

У свою чергу мер Лаппеенранти зазначив, що вони готові підтримати Чернігів у кількох напрямках, зокрема і в освітньому. Олександр Ломако запропонував партнерам декілька ідей щодо розвитку навчальних закладів міста, серед яких можливість багаторічного патронату над однією зі шкіл або гімназій.

– Це можуть бути спеціальні  класи з якогось предмету. математика чи біологія чи що завгодно, це залежить від вас. Обладнання для  сортування сміття, математика чи біологія чи що завгодно, це залежить від вас. Обладнання для сортування сміття, це буде для нас цікава практика. Деякий обмін між дітьми та вчителями, можливо онлайн-співпраця та інше. І в результаті це може призвести до якогось проекту, сучасного цікавого  культурного проекту між дітьми, різних класів нашої та вашої шкіл, – уточнив Олександр Ломако.

Через масовані обстріли енергосистеми України  у місті склалася складна ситуація із електроенергією. А отже, Чернігів готується до різних сценаріїв, посилюючи спецобладнанням об’єкти критичної інфраструктури. 

Йдеться не лише про електроенергію, а й про опалення, централізовану систему опалення, і, звичайно, ми повинні бути готові до цього, і наші термінові потреби – це певна кількість генераторів для нашої критичної інфраструктури, і якщо це можливо для вашого міста взяти участь у цьому, – зауважив Ломако.

Фінські партнери розглянуть можливість поставки до Чернігова генераторів, а також печей власного виробництва для обігріву приміщень.  Крім того, вони хочуть підтримати чернігівських дітей напередодні різдвяних свят та передати кілька тисяч кілограмів солодких подарунків.

Нагадаємо, що також Чернігів активно співпрацює і з іншими містами-побратимами. Усього їх 13. Цьогоріч до списку приєдналися французьке Сен-Дені та американське Вайт-Плейнс.