Новини

Платники Чернігівщини сплатили 24,4 млрд гривень податків, зборів та єдиного внеску

До бюджетів усіх рівнів платниками податків Чернігівської області у січні-жовтні 2023 року сплачено 15,2 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів. Це на 23 % (на 2,8 млрд грн) перевищує факт надходжень відповідного періоду 2022 року. Єдиного соціального внеску надійшло 9,2 млрд грн (зростання на 31 %).

Про це повідомили у ГУ ДПС у Чернігівській області.

Читайте також: Обікрала оселю, поки господар годував собаку: чернігівські поліцейські впіймали крадійку

Зокрема, до державного бюджету спрямовано 6,2 млрд грн, що становить 41 % загальної суми сплачених податків. Значна частина надходжень забезпечена від сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору – 2,5 млрд грн, податку на додану вартість – 1,8 млрд грн, рентних платежів за користування природними ресурсами – 1,1 млрд грн та податку на прибуток – 0,6 млрд грн. Сума сплачених до державного бюджету платежів зросла на 16 % (+0,8 млрд грн) порівняно з аналогічним періодом 2022 року.

До місцевих бюджетів усіх рівнів платниками податків сплачено 9 млрд грн, у тому числі податку на доходи фізичних осіб – 6,8 млрд грн, єдиного податку – 1 млрд грн, податку на майно – майже 0,7 млрд грн. Факт минулого року перевищено на 28,5 % або на 2 млрд гривень.

За січень-жовтень 2023 року найбільшу частку у надходженнях податків, зборів та платежів до Зведеного бюджету Чернігівської області становить сплата суб’єктами господарювання по таких галузях:

– державне управління, оборона, охорона правопорядку, освіта та охорона здоров’я – 37,6 %,

– сільське та лісове господарство – 14,6 %,

– переробна промисловість – 9,9 %,

– добувна промисловість – 9,1 %,

– оптова і роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів – 7 %,

– діяльність у сфері виробництва та розподілення електроенергії, газу та води – 4,4 %,

– будівництво – 1,6 %.

Роботодавцями та самозайнятими особами сплачено у січні-жовтні 2023 року 9,2 млрд грн єдиного внеску на загальнодержавне обов’язкове соціальне страхування (на 31 % більше відповідного періоду минулого року), що вкрай важливо для своєчасної та повної виплати пенсій та соціальної допомоги.