НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Піротехніки знешкодили на Чернігівщині вже понад 49 тисяч боєприпасів

Featured Video Play Icon

Допомагають колегам та чекають весни. Вже рік чернігівські піротехніки борються з наслідками повномасштабного російського вторгнення. Місця, де проходили бойові дії, часто буквально всіяні вибухонебезпечними предметами, які становитимуть загрозу для цивільних ще довгий час.

-За 22-й рік, з початку війни, нашим підрозділом було здійснено виїздів на більш ніж 4 тисячі викликів, виявлено більше 49 тисяч боєприпасів. І зараз дуже часто люди телефонують про те, що знайдено вибухонебезпечні предмети, починаючи з ручних гранат і закінчуючи авіабомбами та інженерними боєприпасами, – розповів начальник групи спеціальних вибухових робіт Олександр Ременець.

Обстеження та розмінування Чернігівщини поки призупинене через холодну погоду, тому піротехніки працюють в режимі реагування – виїжджають на виклики, коли жителі регіону знаходять у себе на городах та полях вибухонебезпечні предмети.

-Наша робота, мені здається, на десятки років. Тому що вибухонебезпечних предметів ще дуже багато, і, думаю, по весні ми будемо починати наші планові роботи, їх ще дуже багато, – зазначив Олександр Ременець.

Велика війна піддала майстерність піротехніків серйозному випробуванню. Російські загарбники задіяли в Україні сучасне озброєння, і ніхто з саперів не знав, як з ним поводитися під час розмінування. Довелося вчитися буквально на ходу.

-В Кіптях збили крилату ракету Х-101. Перед цим у нас не було можливості її бачити, а тут вона вже була. Тому приходилось за допомогою інтернету дивитися, шо і як, чи можна її транспортувати, чи не можна, – зауважив начальник групи спеціальних вибухових робіт.

Не обійшлося і без втрат. Знаменитий «Кракен», сапер Олександр Борисенко, у грудні минулого року підірвався на міні та втратив стопу.

-Готується до реабілітації, а загалом почуває себе добре, – каже Олександр Ременець.

На щастя, чернігівські піротехніки не залишилися з титанічним об’ємом роботи наодинці. Міжнародні партнери та благодійники надали чимало техніки для розмінування, а колеги з Луганської, Полтавської, Одеської та інших областей допомогли «руками». Тепер наші фахівці повертають борг – їздять у відрядження та займаються розмінуванням на Харківщині, Миколаївщині та Херсонщині.