ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Пільгові транспортні картки у Чернігові: скільки видали за перший тиждень

Featured Video Play Icon

Пенсіонерка Людмила Смагіна одержує свою пільгову транспортну картку. З її допомогою жінка зможе безоплатно дістатися будь-якого куточка Чернігова на громадському транспорті. Розповідає: лише два тижні тому звернулася до департаменту соціальної політики з паспортом, ідентифікаційним кодом, документом про реєстрацію місця проживання, а також посвідченням, що надає право на пільги та копією всіх паперів, а вже сьогодні тримає в руках готову іменну картку.

Дуже зручно зробили, дуже зручно. Багато дівчаток, які тут зараз працюють, вони дуже коректні, дуже лагідні до нас, до нашого віку. З розумінням ставляться до нас. Я вважаю, що це дуже вигідно і потрібно ці картки оформлювати, – каже пенсіонерка Людмила Смагіна.

Цього тижня у Чернігові розпочалася видача пільгових транспортних карток. Нагадаємо, подавати документи на їхнє отримання пенсіонери за віком, особи з інвалідністю, учасники бойових дій та інші соціально незахищені верстви населення почали з 1-го лютого. Сплачувати кошти за виготовлення картки та подальше її поновлення після закінчення строку дії немає потреби — усі витрати на це покриває «Чернігівська транспортна компанія». Проте якщо власник втратить чи зіпсує картку, за відновлення доведеться заплатити самостійно.

На сьогоднішній день вже прийнято більше 14 тисяч заяв. Передаємо реєстри, передаємо списки щодня до транспортної компанії, отримуємо картки в зворотному напрямку.  Якщо казати по кількості, то вже більше 1600 транспортних карток ми за цей тиждень видали, – повідомила директорка департаменту соціальної політики ЧМР Ірина Марчук.

Відтак, цьогоріч діє так званий перехідний період – містяни-пільговики можуть безоплатно пересуватися громадським транспортом лише за наявності посвідчення. Зміни ж вступлять в силу на початку 2025-го – тоді для проїзду потрібно буде обов’язковою прикладати картки до валідатора і, звісно, пред’являти документ, що дає право на пільги.

Ми прийом документів будемо здійснювати до 31-го грудня 2024-го року. За потреби будемо продовжувати. І хочу заспокоїти, якщо в 2025-му році будуть нові пенсіонери, нові пільговики, вони також мають право і в 2025-му році отримати цю карту. Тобто ми не обмежуємося 31-м грудня, – підкреслила Ірина Марчук.

Загалом, безготівкова оплата проїзду дає змогу краще вести облік пасажироперевезень, а введення пільгової транспортної картки є фінальним етапом на шляху до цього. Таким чином місто точно знатиме, скільки коштів необхідно виділяти з бюджету громади на відшкодування пільгового проїзду. Також впровадження єдиної системи електронного квитка, яка успішно показала себе в інших регіонах України та Європи, дозволить коректно відслідковувати пасажиропотік як погодинно, так і за рейсами, аби у майбутньому, за потреби, коригувати маршрути та надалі покращувати транспортну систему міста.