Факт-новини: оперативні сюжети

Підтримка жінок: Чернігів долучився до гендерного проєкту

Featured Video Play Icon

Пані Ганна Щербакова – директорка бібліотечної системи Городнянської громади. 20 вересня вона приїхала до Чернігова, аби взяти участь у тренінгу щодо просування гендерної рівності в умовах кризи. Його провели у межах проєкту “Жінки – агенти соціальної згуртованості та відновлення в громадах” за сприяння ПРООН та фінансової підтримки уряду Франції. Каже, із задоволенням долучилася, щоб більше дізнатися про рівність гендерів та надалі передавати цей досвід жінкам громади. 

Ми саме те прикордоння, де зараз жінки виконують дуже багато, як і у більшості України, звичайно, на території України, але у нас дуже багато жінок виконують саме таку чоловічу роботу і на селах у нашій громаді дуже мало залишилось чоловіків. Тому зараз актуальною тему є те, що треба надати таку можливість, силу, допомогти жінкам, зрозуміти їхню цю мотивацію і, звичайно, розвивати нашу громаду. Бібліотечна система наша активно працює над тим, щоб впроваджувати щось нове, інформувати населення, щоб цікаво доносити, мотивувати людей, розвиватися, працювати, – розповіла учасниця тренінгу, директорка Городнянської бібліотечної системи Ганна Щербакова.

Грантовий проєкт реалізує ГО “Центр гендерної освіти”. Окрім Чернігівської та Городнянської громад, долучилися представниці Ріпкінської. За словами організаторів, основна мета – підтримка жінок, підвищення гендерної обізнаності та посилення жіночої спроможності у процесах відновлення в громадах.

Всі наші зусилля спрямовані на одне завдання, на максимальне відновлення наших громад від тієї страшної катастрофи, в якій ми сьогодні знаходимося. І так, згадаються обставини, що саме на плечах жінок це завдання сьогодні також покладене. І з гордістю скажу про те, що жінки беруться за виконання таких поставлених задач з ініціативою, з відвагою, з високим почуттям патріотизму. І сьогоднішні учасниці цьому є підтвердження. Подивіться, які вони вмотивовані, веселі, – зазначила  Ольга Мельник, голова ГО “Центр гендерної освіти”.

Загалом проєкт триватиме 7 місяців. Сьогодні – презентація і реалізація його навчальної частини, далі ж планують досліджувати цільові громади через призму гендерної оптики.  Розказати про поняття гендерної рівності запросили доцентку кафедри історії України, археології та краєзнавства Ларису Юду. Вона залучила учасниць заходу до дискусії щодо становища сучасної жінки у суспільстві.

Як сьогодні захистити категорії більш вразливі жіночі? Ті, які постраждали під час конфлікту? Ті, які перебували на окупованій території? Ті, які залишилися сьогодні без домівки? Ну і, мабуть, найголовніше – це ті жінки, які сьогодні є в лавах ЗСУ і які сьогодні нас захищають. Кожна з тих категорій жінок, вона сьогодні стикається з певними проблемами. І от ми сьогодні повинні знайти той шлях, щоб кожну жінку підтримати, дати їй надію, дати їй шанс, щоб вона займала гідне місце в суспільстві, могла самореалізуватися, і фактично сьогодні бути надією й опорою в нашому суспільстві, – каже Лариса Юда, тренерка проєкту.


Багато нового, тому що, знаєте, коли ти просто чуєш, то ти це чуєш. А зараз це дається структуровано, і от як перші лекції в інституті, от щось дуже схоже. І мене подружка запитала, бачиш щось нове? Кажу, так, бачу нове і цікаве, – зауважила  Світлана Шерело, учасниця тренінгу, представниця ГО “Твоє світло”.

Результатом реалізації проєкту вбачають збірник із результатами соціологічного дослідження громад, щоб якнайбільше людей дізналися про необхідність захисту жіночої ініціативи.