Факт-новини: оперативні сюжети

Підтримка родин загиблих захисників та постраждалих від війни: як місто допомагає чернігівцям?

Featured Video Play Icon

Місто продовжує підтримувати чернігівців, постраждалих внаслідок російсько-української війни. Мова, насамперед, про родини загиблих або померлих військовослужбовців та військовослужбовиць. У 2023-му це вже 213 членів сімей, та 17, котрі отримали допомогу на виготовлення і встановлення пам’ятників. Черговий перелік виплат за цією програмою погодили рішенням виконкому від 3 листопада.

– Пропонуємо надати матеріальну допомогу членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць п’ятнадцяти особам на суму 610 тисяч 817 гривень, та чотири особи – компенсація за виготовлення та встановлення надмогильних памʼятників – 80 тисяч гривень, прошу підтримати, – зазначила директорка департаменту соціальної політики ЧМР Ірина Марчук.

За іншими соціальними програмами одноразову матеріальну допомогу з бюджету громади отримають ще 12 власників приватних житлових будинків, що були пошкоджені або повністю знищені, – загалом, її надали майже 2-ом тисячам осіб на понад 31 млн гривень. А також 11 мешканців багатоповерхової забудови, що не підлягає відновленню, або де здійснювалися аварійно-відновлювальні роботи – цьогоріч програмою скористалося майже 500 чернігівців, а це сума в понад 7 млн гривень. За заміну та ремонт понівечених вікон частково відшкодують кошти трьом громадянам. Якщо говорити про загальні видатки по цьому напрямку, то вони перетнули цифру в 9 млн гривень.

Традиційно, цього місяця допомогу від міста отримають ще 87 чернігівок за новонароджену першу, другу, третю та четверту дитину, а також двійню, загалом на 750 тисяч гривень. Та 27 містян на лікування чи підтримку у скрутному становищі.

Триває і процес встановлення статусу дитини, постраждалої внаслідок війни – на засіданні виконкому його затвердили ще для більш ніж 500-от осіб. На сьогодні в Чернігові його мають 4 тисяч 259 дітей.