Факт-новини: оперативні сюжети

Підозра в педофілії: провадження щодо приховування вчителя та позиція школи

Featured Video Play Icon

Бути почутими та зрозуміти, як це могло статися, і як далі навчатимуться їхні діти. З таким бажанням батьки, які підозрюють віднедавна вже колишнього вчителя фізичної культури у сексуальних домаганнях до четвертокласниць та інших учениць, прийшли до керівництва 32-ої школи – історія про ймовірні факти педофілії у цих стінах сколихнула чи не все місто.
За словами заступниці і наразі виконуючої обов’язки директора ліцею Наталії Петренко, до цього будь-яких усних чи письмових скарг подібного змісту не надходило, і ніхто з колективу не помічав за чоловіком дій, що були б підозрілими.

Працює він у нас з 2019 року, тобто 4 роки, прийшов він до нас з дитячо-юнацької школи №2 і за цей період, скільки він у нас працював, жодної скарги, жодного побажання, жодної пропозиції в адрес адміністрації закладу не було, – говорить Наталія Петренко, заступниця директора ліцею.

Ситуація набула суспільного резонансу після оприлюднення інформації про неї виконуючим обов’язки очільника Чернігова на зустрічі з освітянами. Тоді Олександр Ломако дав добу на звільнення цього працівника та доручив зробити все, аби убезпечити дітей у цій та будь-якій іншій школі і в майбутньому:

Десь він приставав до хлопців, до дівчат, починаємо розбиратися, що це вже не перший випадок. Якщо цей факт підтвердиться, то я думаю 24 години для звільнення достатньо, щоб більше до цього питання не повертатися. Більше того, це потрібно зробити таким чином, щоб воно було зафіксовано в правоохоронних органах і щоб ми потім мали змогу до цього питання не повертатися вже в іншій школі.

На сьогодні відомо, що 26 вересня вчитель написав заяву на звільнення за власним бажанням через сімейні обставини.
Батьки кажуть, після розголосу історії однієї сім’ї спершу в чатах, а потім на зборах у школі та публічно, про закривання чоловіка з ученицями в підсобці, пропозиції залишитись після занять, а також саджання на коліна, поцілунки, доторки, масаж та особливі висловлювання почали говорити й інші діти з різних класів, і є свідчення випускниці, скаргу якої свого часу в адміністрації ліцею проігнорували. До того ж, не лише з цього закладу – раніше чоловіка звільнили з 9-ої школи через подібні випадки, однак без підтверджуючих документів – також за власним бажанням, йшлося на зібранні.

Два тижні тому Катя прийшла додому зі школи і каже: мама, я помітила ситуацію, що неодноразово вчитель фізкультури бере за ягодички, сіднички, ну туди, дуже глибоко, постійно носить і цілує її щічки, лобик, носик, і каже, ти така молодець, ти така гарна. Ви розумієте, це дитина не видумала би ніколи в житті такого. Навіщо їй наговорювати на вчителя фізкультури? Я просто не придала цьому значення, чесно, – розповідає мама четвертокласниці.

У дівчинки порвалися джинси в 9-му класі, а він каже: “Боже, який у тебе сексуальний розріз, я так би тебе і поцілував”. Я запитую, чому ти не пішла і не сказала. А я боюсь. Почнеться булінг зі сторони вчителя, що він буде казати, що це все не правда і все інше, – пригадує ще одна матір.

Ви знаєте наш зал, це два зали разом, і ніколи не буває так, що працює один вчитель, завжди нас троє або четверо, три-чотири класи в залі, тобто ми в усіх на виду працюємо, і ми, і діти. Я задавала собі питання: коли це могло трапитися. От коли? Під час уроку? Ось ми всі. Казали заходить у вашу підсобку. Ну коли? Вона маленька, відкрита. Слідкую собі час – я не можу знайти, – каже Тетяна Пінчук, вчителька фізкультури, голова профспілкового комітету.

Результати спілкування – побажання щодо більшої уваги до дітей, активнішої роботи психолога як загалом із класами, так й індивідуально, роботи з відкритістю і довірою, аби діти не боялися говорити і знали, в яких випадках та до кого можна звертатися. Батьки також зазначили, що напишуть і подадуть офіційну скаргу щодо вищезгаданого.

Нагадаємо, за даним фактом правоохоронці порушили справу щодо ймовірних розпусних дій вчителя – за частиною 2 статті 156 Кримінального кодексу України (розбещення неповнолітніх). А через дві доби, 28 вересня, в поліції повідомили, що відкрили ще одне кримінальне провадження, тепер за статтею 396 Кримінального кодексу України стосовно посадових осіб установ освіти Чернігова, які могли приховати можливі факти розбещення неповнолітніх вчителем. Наразі тривають слідчі дії
В поліції звертаються до інших батьків, яким відома інформація про розпусні дії працівника, та діти яких могли від них постраждати – повідомляти на лінію “102” або звертатися до ювенальної превенції поліції. Не боятися свідчити і заявляти про злочин просить і тато постраждалої дівчинки:

Хотілось би всім батькам порекомендувати частіше приділяти увагу дитині, задавати незручні питання. Можливо, в цих питаннях щось може таке всплити, розкритися, на що діти просто так не наважаться сказати. І якщо ті батьки, у кого були подібні ситуації, не бійтеся відстоювати свої права, не бійтеся заявляти про це, не соромтеся, тому що ви наражаєте на небезпеку і повторно свою дитину, і інших дітей можливо теж.