ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Під вечір і з кворумом: попри спроби дестабілізувати ситуацію у Чернігові відбулась сесія міськради

Featured Video Play Icon

Мала розпочатися ще о 9 ранку, а відбулася лише о 17.30. Про можливий зрив роботи депутатів Чернігівської міської ради 30 березня різні телеграм-канали повідомляли ще напередодні. Прогнози справдилися: зранку під стінами муніципалітету пожежна, швидка та правоохоронці. Псевдозамінування, чотири обранці на допитах як свідки в СБУ, одну депутатку зняли з потяга і затримали поліцейські, а потім не пропустили на блокпосту на шляху до Чернігова, ще двох викликали до військкомату… Події цього дня можна перелічувати довго, але вже під вечір засідання 30-ої сесії міської ради 8-го скликання було відкрито.

Сьогодні був день безпрецедентного тиску на місцеве самоврядування Чернігова, на депутатський корпус. Буде не одна заява про перешкоджання депутатській діяльності в поліцію, вже є заява про перешкоджання журналістській діяльності. І в подальшому всі оці виклики на допити депутатів по надуманих абсолютно справах, до яких вони не мають жодного відношення, весь цей тиск, чернігівцями буде сприйматися виключно як перешкоджання роботі міської ради і спроби дестабілізувати ситуацію в місті, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

 В залі кворум – 22 депутати. На порядку денному понад два десятки питань і кожне важливе для громади – відшкодування за комунальні послуги власникам зруйнованих росіянами квартир, одноразова матеріальна винагорода мешканцям за особистий внесок у відновлення Чернігова, шефська підтримка та пільги на землю військовим частинам, а також виділення коштів на забезпечення діяльності міської військової адміністрації.

– Згідно законодавства, функції пов’язані з безпекою і обороною військової адміністрації мають фінансуватися з державного бюджету. І я буду звертатися до Уряду з проханням надати місту субвенцію на ці три мільйони, але ж, все таки, я публічно обіцяв сприяти діяльності військової адміністрації, вони до нас звернулися з проханням виділити кошти і 3 млн в бюджеті вже виділені, вони отримають вже заробітну плату за березень і шматок лютого місяця, – повідомив Олександр Ломако.

Серед інших рішень – перейменування вулиць та створення музею міста, звернення щодо недопущення участі російських та білоруських спортсменів в олімпійських іграх, технічні та блок земельних, які через конфлікт інтересів і неможливість таким чином набрати потрібну кількість голосів винесуть на іншу сесію. І вдруге за день приміщення муніципалітету мінують.

Ну, це очевидно для всіх, що це навмисне перешкоджання і намагання зірвати сесію. Що ви хотіли зірвати? На сесії розглядалися виключно питання, які мали покращити життя наших містян, які мали допомогти їм вирішити ті чи інші питання, і ми проголосували ці питання, ми показали дієздатність, ми показали, що депутати – вони за людей. І я сподіваюся, що таких сесій у нас більше не буде. Я хотів би також звернутися до керівників військових адміністрацій області й міста займатися не політикою, а обороною, займатися питаннями, які на них покладені, тому що ця політика вона, в першу чергу, шкодить місту, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови.

Зокрема, як повідомив Олександр Ломако, Ірина Должикова так і не змогла приїхати, бо на черговому блокпосту в Кіптях їй прямо сказали, що цитуємо “ви в Чернігів не доїдете, поки не закриють сесію”, гендиректор 2-ої міської лікарні Владислав Кухар провів 4,5 години на допиті щодо придбання трансформатора для ТЕЦ, рішення щодо якого ухвалював виконком. А Наталію Рашину закрили в офісі, в який не пустили навіть поліцію.

Я бачив особисто, як депутат Черненок забирав одного з депутатів міської ради прямо звідси і ледь не фізично, Юрій Тарасовець, депутат, замість того, щоб прийти на сесію, голосувати за питання, пив каву, а коли хотіли зняти цей момент, його партнер напав на журналістів. Я дзвонив особисто депутатам всім, кого не було на сесії, особисто набирав, у них в усіх були виключені телефони. Мені ніхто не повідомляв, що не планує з принципових питань йти на сесію ще вчора ввечері. За ніч у них позиція змінилася. Сто відсотків, що вона змінилася не з їхньої волі, а через вказівки згори. Оці вказівки згори вони вже в нашому житті постійно, треба це припиняти, – підкреслив Олександр Ломако.

З приводу перешкоджання діяльності органів місцевого самоврядування та по кожному випадку окремо, що стосуються насамперед і порушення прав людини, будуть звернення до правоохоронних органів, поінформував журналістів виконуючий обов’язки міського голови. А також попросив депутатів Верховної Ради звернути на цю ситуацію увагу, адже місцеве самоврядування є однією з опор демократії і знищуючи його послаблюємо країну, зазначив Ломако.