Факт-новини: оперативні сюжети

Перший мобільний клас безпеки вже працює у Чернігові: хто проводить заняття?

Featured Video Play Icon

Вберегти малечу від вибухонебезпечних предметів та освоїти безпеку життєдіяльності.  На Чернігівщині запрацював перший мобільний клас безпеки. Це спільний проєкт Нацполіції та ДСНС, що реалізується за підтримки ЮНІСЕФ. Автомобіль укомплектований необхідною технікою та генератором, що надасть змогу проводити заняття навіть під час відключення світла. Всередині нього може перебувати до 10-ти дітей, допоки решта займатиметься іншими активностями на подвір’ї. 

– Мобільний клас безпеки призначений для проведення інформаційно-профілактичної роботи з підростаючим поколінням. В даному класі ми зможемо розповідати дітям про правила пожежної безпеки, мінної безпеки, правил безпеки на воді, правила дорожнього руху. Даний проєкт ми будемо реалізовувати спільно з ювенальною превенцією, – повідомила головна інспекторка Чернігівського районного ГУ ДСНС у Чернігівській області, капітан служби цивільного захисту Валерія Аніч.

Заняття тут проводять надзвичайники, котрі розповідають школярам з 1-го по 11-ий класи як діяти та куди звертатися у разі виникнення критичних ситуацій. Важливою інформацією щодо адміністративної та кримінальної відповідальності,  булінгу та насильства з дітлахами діляться правоохоронці. Вони зауважують, що Чернігівська область – прифронтова зона,  а отже школярі мають обачно поводитися, аби не потрапити в небезпеку. 

У даному мобільному класі безпеки відповідні є демонструючі макети та зразки, які використовуються наочно для дітей, як у середині самого мобільного класу безпеки так і на вулиці. У свою чергу діти можуть приміряти форму поліцейського, побути  в ролі поліцейського  і практично вже після тих отриманих знань розказувати іншим своїм діткам, однокласникам як справжні поліцейські про різні правила дорожнього руху або про чинні правила законодавства, – зазначила начальниця ювенальної превенції управління превентивної діяльності головного управління нацполіції в Чернігівській області Оксана Огненко.

За словами педагогині Людмили Скляренко, зараз питання мінної та пожежної безпеки надзвичайно важливі. А такі формати навчання набагато краще сприймаються дітьми, адже це не суха теорія, а певний інтерактив і, граючи, діти запам’ятовують правила краще. 

Зараз в кожному освітньому закладі ми створювали свої класи безпеки, але це наочні матеріали, а тут діти більш практично використовують свої знання. Вони можуть і пройти цей клас, і побачити, і взяти щось в руки, можуть спробувати. То й же вогнегасник, діти ним вже користуються. Одна справа, коли ми просто це їм показуємо, або розказуємо, або виводимо на екран та показуємо презентації, знайомимося, а інша справа, коли діти вже практично це використовують. Тому я вважаю, що це дуже необхідна річ, – підкреслила заступниця директора з навчально-виховної роботи та педагог-організатор Людмила Скляренко.

Школярі кажуть, їм такі заняття до вподоби.

– Сьогодні ми дізналися як правильно рятувати людину, якщо вона тоне і все таке, потім ми дорожні знаки вивчали. Нам дали світловідбиваючі браслети і якщо на нього потрапляє світло, то він починає світитися, – каже Ангеліна.

– Я тут вже проходила смугу перешкод. Сподобалось, тільки там от кран був холодний, руки замерзли, – додала Оля.

Впродовж певного часу автомобіль курсуватиме Черніговом, проте надалі їздитиме по всій області. Аби запросити до себе співробітників ДСНС та поліції кожна громада може подати заявку для проведення занять у своєму місті чи селі.