Факт-новини: оперативні сюжети

Перейменування чернігівських вулиць: коли на вказівниках з’являться нові назви?

Featured Video Play Icon

Прибрати з мап, вказівників і найголовніше – свідомості – такі ім’я вулиць як московська, декабристів, суворова та 1-го травня. Загалом, перших 18-ти вулиць та 5 провулків у Чернігові зі 148-ми, що носять у собі примусово нав’язане нам імперське або власне російське минуле. Пропозиції щодо повернення їх історичних назв, або перейменування на честь важливих для міста постатей чи сьогоднішніх подій, що творять українську історію, впродовж трьох місяців напрацьовувала і публічно обговорювала робоча група. І тепер має винести на розгляд липневої сесії Чернігівської міської ради.

Аби ґрунтовно підійти до перейменування, уникнути логічних та історичних помилок, а також належно оцінити всі думки та аргументи, зокрема і мешканців, щодо тієї чи іншої назви, розглядати питання вирішили поетапно і почати з 23-ох найбільш кричущих. З приходом “русскага міра” люди і міста починають розуміти, що крім основного, військового фронту, є ще інший – ідеологічний, на який ворог робить не меншу ставку.

Крім того, що це виключно більшовицька та російська пропаганда, це ніяк не стосується української історії та культури. А якщо і стосується, то нерідко далеко не в найкращому контексті.

Попри те, що під час цього круглого столу ще дискутували стосовно кількох назв, в цілому історики, військові, представники громадськості та міської влади дійшли згоди, що той пакет, який наразі сформований, є досить зваженим та продуманим.

При цьому, як зазначив очільник профільного управління, якщо запропоновані робочою групою пропозиції все ж будуть підтримані містом, у жителів цих вулиць не виникне якихось проблем чи незручностей.

Процес перейменування також розпочали такі міста як Миколаїв, Вінниця, Івано-Франківськ, Львів, Харків та Київ. І в деяких громадах вже з’явилися вулиці на честь міста-героя Чернігова як північного форпосту України.