АктуальноНове на ТБ

Актуально – Про 400-ту річницю надання Чернігову Магдебурзького права

Featured Video Play Icon

Актуально – Про 40-ту річницю надання Чернігову Магдебурзького права

Рівно 400 років тому, 27 березня 1623 року, наше місто Чернігів отримало Магдебурзьке право.

«Якщо коротко, то йдеться про право громади самостійно управляти господарством міста та своєю територією, в певному роді — її незалежність від феодала, якому ця територія належала. Зрозуміло, що коли ми говоримо про Магдебурзьке право, йдеться і, в тому числі, про ряд середньовічних обмежень за походженням, статтю, майновим станом тощо. Але, сам факт обранності магістрату, прототипу сьогоднішнього депутатського корпусу, говорить про серйозні зрушення в суспільстві», – зазначив в.о. міського голови Олексмандр Ломако під час урочистій академії з нагоди 400-річчя отримання містом Черніговом Магдебурзького права.

Однозначно, запровадження Магдебурзького права на нашій території говорить про ціннісний вибір. Це крок до європейської спільноти, адже для тодішньої московії таке поняття, як виборність або самоврядування було просто відсутнім. Не лише 400 років тому, а й сьогодні.

І це — наша глибинна цивілізаційна відмінність з країною-агресором. І свідчення величезного значення самого поняття «місцеве самоврядування», його важливості не лише для життя суспільства, а й для існування держави. І спроби обмежити права громад на місцеве самоврядування, звузити його функції, або нівелювати роль його керівників — вони шкідливі для нашої країни, адже стирають найважливішу різницю між вільною Україною та тоталітарною росією. Адже не буває свободи та демократії без місцевого самоврядування.

Немає сумнівів, що сьогодні Україна відчайдушно бореться та захищає не лише нашу державність, незалежність та територію. Україна бореться за цінності. Це права людини, свобода слова, демократія, справедливий суд, це політичні та економічні свободи і, звичайно ж, право на місцеве самоврядування.

400-річчя історії місцевого самоврядування в Чернігові. Дата, яка говорить про цивілізаційний вибір нашого міста. Це європейський вибір. Сильне місцеве самоврядування — це крок до побудови сильної країни. Країни, яка зможе захистити себе, забезпечити права і свободи громадян, економічний розвиток та повагу в світі. Отже, питання забезпечення функціонування місцевого самоврядування сьогодні — це питання національної безпеки для України  – в.о. міського голови Олександр Ломако під час урочистої академії з нагоди 400-річчя отримання містом Черніговом Магдебурзького права.