Факт-новини: оперативні сюжети

Перехід на газ. Хто компенсує чернігівській ТЕЦ вартість блакитного палива?

Featured Video Play Icon

Чернігівська ТЕЦ працює. Тепло та гаряча вода споживачам подається. При цьому замість вугілля, яке має складати 80 % у структурі палива генерації, тут використовують виключно природний газ.

Якщо пересічні мешканці не відчують особливого дискомфорту від зміни структури палива, то у теплопостачальної компанії виникають серйозні фінансові ризики. Обсяг блакитного палива, який вони зарезервували за фіксованими цінами, це 7400 та 16 500 грн за кубометр, складає лише 20 % від необхідного запасу. Решту змушені будуть купувати майже за 30 тис. гривень за кубометр.

Чернігівська ТЕЦ наразі знаходиться в оренді компанії ” Технова”. Свої зобов’язання вона виконує згідно з умовами оренди цілісного майнового комплексу. Керівник фонду комунального майна Чернігівської міської ради впевнений в тому , що ТЕЦ не зупиниться.

Про дефіцит вугілля в Україні говорять вже давно. Анонсувалося, що чорне золото прийде до країни баржами водою. На Чернігівській ТЕЦ за власними угодами сподіваються отримати вугілля у січні.

Ця проблема обговорювалася зранку у вівторок на нараді у муніципалітеті. Владислав Атрошенко ініціював Звернення міської ради до Кабміну щодо збільшення лімітів на газу для населення та бюджету для Чернігівської ТЕЦ. Його проєкт мають розглянути на сесії 23 грудня.

При цьому оцінюючи всі ризики, міський голова впевнений в тому , що в Новий рік у квартирах чернігівців буде тепло.

Тож у грудні Чернігівська ТЕЦ працюватиме на природному газу. Досить значну його частину купуватимуть за ринкової ціною. Поки що тримається плюсова температура, але вже незабаром синоптики прогнозують морози.