ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Пенсії у 2024 році: кому чекати підвищення і на скільки?

Featured Video Play Icon

В Україні перерахували пенсії деяким категоріям громадян. Це пов’язано із збільшенням розміру мінімальної зарплати і рівня прожиткових мінімумів. Зокрема, з 1 січня підвищено пенсію 65-річним непрацюючим пенсіонерам за наявності у чоловіків 35, а у жінок – 30 років страхового стажу. Для цієї категорії розмір пенсій не може бути меншим, ніж 40 % мінімальної заробітної плати (2840 грн). Як повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду у Чернігівській області, також перерахували щомісячні грошові виплати для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – Героям України та повним кавалерам орденів. С 1 січня також збільшилась надбавка до пенсій Почесним донорам України, яка обчислюється як 10 % розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Така надбавка до пенсії становить 292 грн.

Під перерахунок у нас підлягало майже 62 тисячі осіб, підвищення відбулося по 1535-ти особам, і середній розмір підвищення пенсійної виплати склав 262 гривні. Перерахунок цей проводився автоматично, без звернення громадян, і уже всі пенсії виплачені протягом січня місяця відповідно до графіків виплат, – повідомила начальниця управління обслуговування громадян ГУ ПФ у Чернігівській області Світлана Симанчук.

Це так звані планові перерахунки, наголосила Світлана Симанчук. Щодо призначення пенсій за віком, то тут є свої особливості, пов’язані із страховим стажем.

У нас у 24 році з 1 січня виходять особи, які досягли 60-літнього віку та мають страховий стаж не менше 31 року, як жінки, так і чоловіки. Також … особи, які не мали право в 60 років, мають право в 63 роки. Для цих осіб страховий стаж має бути не менше 21 року. І особи, які виходять в 65 років, то вони не мали права ні у 60 років, не мали право у 63 роки (у них не було страхового стажу), вони виходять в 65 років, при наявності стажу 15 років, – пояснила Світлана Симанчук.

 Громадяни, яким не вистачає страхового пенсійного стажу, можуть його докупити.  Для цього треба звернутися до податкової та укласти договір добровільної участі в загальнообов’язковому соціальному страхуванні. У березні вже вдруге під час повномасштабного вторгнення проведуть індексацію пенсій.

–  З березня місяця ми будемо проводити перерахунки тим особам, у яких пенсійні виплати залежать від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Цей прожитковий мінімум був на рівні 2093, став 2361 грн. Ми його будемо проводити відповідно до статті 8 прикінцевих положень закону України про Державний бюджет України на 2024 рік, з 1 березня. Але відповідно до прожиткового мінімуму, будуть робиться доплати з 1 січня, – зазначила начальниця управління обслуговування громадян ГУ ПФ у Чернігівській області Світлана Симанчук.

Це стосується тих, у кого є надбавки – інвалідів війни, учасників бойових дій, отримувачів пенсій за особливі заслуги перед Україною, та інших, пенсії яких розраховуються відповідно до прожиткового мінімуму, наголосили у Пенсійному фонді.