Факт-новини: оперативні сюжети

Патронатні сім’ї на Чернігівщині: скільки дітей прихистили?

Featured Video Play Icon

Патронат – теж робота! Фотовиставка з такою назвою відкрилася у вівторок в обласному Палаці дітей та юнацтва. Вона присвячена сім’ям, що тимчасово беруть до себе дітей, які з тих чи інших причин не можуть проживати зі своїми біологічними батьками.

У нашій області таких сімей 12, і з моменту запровадження цієї програми у 2017 році, вони прихистили у себе 86 дітей. Діти живуть у патронатних сім’ях до півроку, потім їх повертають або в родину, або у прийомну сім’ю. Причому до патрона можуть прилаштувати одразу декількох підопічних.

Складні життєві обставини, які змушують передавати дітей у патронатні сім’ї, можуть статися з будь-ким, тому вихователям треба бути готовими прийняти і дворічного малюка, і підлітка. Звісно, потрібно мати гідні умови проживання та вміти спілкуватися з дітьми різного віку. Після півроку життя у патронатній сім’ї у дітей, як правило, формуються дружні стосунки з їхніми вихователями, і прощання бувать дуже емоційними. Але патрони намагаються тримати контакт як з дітьми, так і з їхніми сім’ями і тривалий час після того, коли у їхньому житті почнеться “біла смуга”.