Факт-новини: оперативні сюжети

Пам’яті героїв Дебальцеве

Featured Video Play Icon

20 лютого у Чернігові вшановували пам’ять героїв Дебальцевської операції. В ці дні 2015 року українська армія під тиском численних російсько-терористичних військ організувала відступ із плацдарму в районі міст Вуглегірськ та Дебальцеве. Разом з іншими підрозділами участь у боях брав і 13-й окремий мотопіхотний батальйон із Чернігова.

Всіх бійців батальйону, що загинули у боях за Дебальцеве, згадали поіменно.

Меморіальні заходи до річниці Дебальцевської операції проходять у Чернігові щорічно. Ветерани 13-го батальйону незмінно беруть у них участь, адже навіть через 6 років їхнє бойове братерство залишається міцним..

Після покладання квітів до стели пам’яті захисників України, учасники меморіального заходу вирушили до обласного філармонійного центру. Там якраз перебуває виставка “Сіверщина – блокпост пам’яті”, організована громадською організацією “Єдина родина Чернігівщини”.

Ветерани боїв за Дебальцеве згадують: воювати за цей плацдарм було важко не тільки через чисельну перевагу суперника, а й погане забезпечення. Наприклад, старший солдат і навідник танка Василь Кравченко розповів, що з трьох бойових машин у їхньому розпорядженні нормально функціонувала лише одна. А з боку ворога в атаку йшли 15. Незважаючи на репутацію Дебальцевської операції, яку російські пропагандисти люблять називати “котлом”, вона не була військовою катастрофою. Дослідник російсько-української війни Юрій Руденко наводить дані, що втрати бойовиків за останній місяць операції склали 2911 осіб вбитими і пораненими. В той час як кількість загиблих українських воїнів за весь період боїв за Дебальцеве (а це із серпня 2014-го року) – 295.