Факт-новини: оперативні сюжети

Освіта в умовах війни. Як навчатимуться чернігівські школярі з 1 вересня?

Featured Video Play Icon

Яким буде навчання у Чернігові з 1 вересня – очним чи заочним? Цим питанням сьогодні переймаються не лише вчителі і батьки, діти яких мають продовжувати здобувати освіту, а й депутати. Під час засідання позачергової сесії Чернігівської міської ради вони заслухали звіт начальника управління освіти Василя Білогури. Посадовець розповів, як сьогодні відновлюють пошкоджені під час рашистських обстрілів школи, садочки і заклади профтехосвіти.

Відновлення закладів освіти у Чернігові відбувається за кошти державного і міського бюджетів, а також за допомогою донорів, таких як Червоний Хрест, неурядова організація “Українська призма”, міжнародний благодійний фонд “Партнерство заради України” та інші.

У червні Міносвіти та ДСНС зобов’язали всі школи і садки, які збираються працювати наживо, облаштувати найпростіші укриття для дітей і персоналу. Протягом літа такі приміщення облаштовували і в чернігівських закладах: ремонтували і переобладнували підвали та оснащували їх всім необхідним. Між тим, кількість дітей, які готові відвідувати садочки, значно скоротилася. Зменьшилася і кількість учнів, які з нового навчального року підуть до школи.

Згідно з опитуванням, яке провело управління освіти влітку, 57% батьків хочуть аби їхні діти займалися дистанційно, 43% – в очному форматі. Проблема не лише в зруйнованих і пошкоджених школах, каже Владислав Атрошенко, в деяких закладах немає захисних споруд. Є й інші глобальні проблеми.

А це майже півтора мільярда гривень – така ціна освіти, каже міський голова. Адже від кількості класів і їх наповнюваності залежить державна субвенція галузі. Владислав Атрошенко висловив незадоволення підготовкою закладів освіти до нового начального року. Адже не всі вони зможуть працювати очно. І причина не лише в зруйнованих і пошкодженних школах і садках, а й у відсутності в деяких з них укриттів.

Міський голова запевнив, що в місті робитимуть все необхідне, аби кожна дитина могла отримати належну освіту.