ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Основа демократії, запорука євроінтеграції і відновлення: виклики місцевого самоврядування

Featured Video Play Icon

Серце демократії, на якому тримається країна, запорука європейської інтеграції і фундамент майбутнього. Все це сьогодні – про місцеве самоврядування. З початком повномасштабної війни громади пройшли випробування на міцність та довели ефективність реформи децентралізації. На прикладі Чернігова – зосередившись на підтримці сил оборони, допомозі цивільному населенню і функціонуванні в умовах блокади, а далі – поверненні в місто життя, відновленні і відбудові. А нині, попри всі виклики – і стратегічному плануванні та думках про розвиток.

Дуже приємно, що наші міжнародні партнери цінують роль місцевого самоврядування і вважають дуже важливим саме роль муніципалітетів не тільки у відновленні, у відбудові, а в опорі ворогу. Місто Чернігів може бути яскравим прикладом стійкості, обʼєднання муніципальної влади, мешканців, волонтерів, Збройних сил України. І насправді, це є запорукою успіху і стійкості громади, – зазначила депутатка Чернігівської міської ради, начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій Наталія Хольченкова.

Найближчий інститут влади до людей, в основі якого – служіння громаді та відповідальність перед нею. Традиції самоврядності у Чернігові беруть початок від отримання магдебурзького права, але цьогорічний день місцевого самоврядування, який відзначається 7 грудня, для Чернігова не лише про гордість. 

Сьогодні функціонування місцевого самоврядування в Україні це питання національної безпеки, нашої національної безпеки, по багатьох причинах. Найголовніша з них це те, що зараз Україну підтримує зброєю, політично, фінансово, на міжнародній арені, демократичні країни, демократичний світ. Він підтримує демократію в Україні. Так от сигнали по знищенню місцевого самоврядування вони дуже сильно шкодять нашому сприйняттю в світі саме як демократичної країни. І якщо це буде продовжуватися і погіршуватися, то звичайно, і підтримку буде набагато складніше залучати, тому функціонування демократії це питання національної безпеки без перебільшення, а місцеве самоврядування це серце демократії,  це наша сила цим ми відрізняємося від нашого ворога і тому нас підтримують, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Без потужного місцевого самоврядування Україні буде закритий шлях до Європейського Союзу та НАТО, а в контексті відновлення для багатьох міжнародних партнерів зрозумілий формат саме роботи з громадами, бо вони чітко розуміють пріоритети та потреби своїх виборців, йшлося у муніципалітеті.

У виступі перед колегами та колежанками з нагоди професійного свята виконуючий обов’язки очільника Чернігова згадав, що рівно рік тому суд першої інстанції виніс рішення про відсторонення від посади обраного міського голови Владислава Атрошенка, потім було введення міської військової адміністрації, спроби зриву сесій та тиск на депутатів – на думку Ломако, показового ставлення центру до інституту місцевого самоврядування як такого.

Звичайно, це складний період, ми стараємося, і, я впевнений, ми його гідно проходимо.  Головне, що ми відчуваємо – це відповідальність перед людьми, які нас обрали працювати, а це героїчні люди. Це чернігівці, які показали, як треба любити Батьківщину і захищати своє місто, ми не можемо їх зрадити в жодному разі, як би складно не було. За мною стоїть Прапор Честі, який нашому місту урочисто вручила ПАРЄ – це знак того, що Європа бачить і підтримує Чернігів в нашій боротьбі за наші спільні цінності. Чернігів отримав статус Місто-героя, міста героїв, за героїчний спротив ворогу. Але, я вважаю, що і в тому числі, за боротьбу за цінності, тому що за цінності треба боротися, вони не даються просто так, – наголосив Олександр Ломако.

Бути одним цілим на всіх фронтах, як у посиленні Збройних сил та обороноздатності чи відбудові, так і зміцненні та розвитку демократії. За словами виконуючого обов’язки міського голови, реформа децентралізації обов’язково має бути продовжена, а це розподіл повноважень державних органів на місцях, наділення громад реальним фінансовим підґрунтям, можливістю контролювати збір податків та правопорядку на своїх територіях тощо.

Як символ вдячності від усієї громади за роботу для людей у найважчий період лютого-березня 2022-го, тим, хто допоміг втримати місто вручили медалі “За оборону Чернігова”, а подяками міського голови відзначили співробітниць і співробітників місцевого самоврядування.