ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Оберіг жіночої вроди: чернігівки вчилися зав’язувати українські хустки

Featured Video Play Icon

З дівиці — в молодицю і от хусткою перев’язували навхрест молоду.

Фахівчиня Мар’яна Ваценко розповідає про старовинні обряди пов’язані з потужним оберегом — хусткою. Здавна важливі події в житті українських жінок не обходилися без яскравого атрибуту. Чим краща хустка, тим вищий соціальний статус — вважали пращури. А ось незаміжні дівчата носили вінки або стрічки у волоссі і не покривали голову. У Всесвітній день української хустки, 7-го грудня, у Чернігівській бібліотеці імені Коцюбинського співробітниці обласного центру народної творчості провели майстер-клас для дорослих і малечі. Відвідувачки поринули у атмосферу справжньої автентики та пізнали таємниці  хусткування.

Мені сьогодні дуже сподобалося хусткування, така українська атмосфера, українська мова, українські хустки, було дуже цікаво та корисно. Раніше і навіть зараз українські жінки носять хустки у повсякденному житті,- каже школярка Софія.

Хустку не одягали просто поверх голови на волосся, це могли робити тільки жінці незаміжній, у якої народжувалися діти поза шлюбом, вони просто  не мали права наприклад носити очіпок, а заміжня жінка в неї був головний убір обов’язковий, це очіпок ось одягали очіпок, а поверх очіпка вже обов’язково і барвисті хустки, – роз’яснила провідна методистка виставкової діяльності розвитку народних ремесел і художніх промислів Чернігівського обласного центру народної творчості Мар’яна Ваценко.

Також учасниці майстер–класу дізналися історію створення тернової хустки та її походження. Адже на нашій території тривалий час популярністю користувалися намітки — полотняні видовжені тканини.  Лише у 19-му столітті на заміну прийшли хустки. Зав’язувати їх можна по-різному, нині дослідники налічують близько ста способів.

– Тернова хустка звідки походить назва від ім’я підприємця французького Луї Терно, у якій жив 19 сторіччі, він отримав спадок від батька мануфактуру, на який вироблялися дуже дорогі і складні за технологією жакардові шалі і хустки,  але в середини 19 століття сам  Луї Терно винаходить спосіб виготовлення хусток більш дешевих за технологією друкованих тонких, вовняних з додаванням козячого пуху, – зазначила Мар’яна Ваценко.

Загалом фахівчині продемонстрували способи хусткування, які використовували по всій  Україні. Передусім на Поліссі, Гуцульщині та Наддніпрянщині. Нагадаємо, день української хустки вперше відзначили 4 роки тому вінницькі активістки, аби зберегти самобутні національні традиції.