ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Осередок міста троянд: історія незламних мешканців Бахмута

Featured Video Play Icon

От саме тут і облаштувався наш осередок.

Анна Голубцова — жителька міста Бахмут. Там минуло її дитинство та роки юності. Життя змінилося з приходом росіян. Не один місяць жінка перебувала в Бахмуті, де попри свист снарядів продовжила працювати, зокрема у пункті допомоги. В лютому 23-го посилені обстріли та наміри окупантів зрівняти Бахмут із землею змусили Анну разом із родиною покинути дім.

Ми спочатку перемістилися до Костянтинівки, Донецької області, де за підтримки Бахмутської міської ради відкрили там осередок, а вже у квітні ми переїхали в місто Чернігів. І наразі змогли відкритися тут, – розповідає керівниця чернігівського осередку «З Бахмутом у серці» Анна Голубцова.

Нині в Чернігові зареєстровано 317 бахмутчан, 55 з них — діти. У самому осередку Анна, разом із волонтером Андрієм та головною спеціалісткою служби в справах дітей Бахмутської міської ради Тетяною надає людям всебічну підтримку. А це забезпечення і гуманітарною допомогою, і психологічною. Деякі фахівці консультують онлайн.

Онлайн працюють спеціалісти пенсійного фонду, центру надання адміністративних послуг, управління праці. Тобто якщо людині, бахмутчанину, необхідна консультація, у нас є номери гарячої лінії, а також ми можемо просто збирати тут людей і онлайн допомагати їм, спілкуватися зі спеціалістами цих сфер, – зазначила Анна Голубцова.

Зазначимо, приміщення в центрі культури й мистецтв на Шерстянці для представників мерії Бахмута виділили рішенням 34-ої позачергової сесії. Чернігів пішов на зустріч, підтримав бахмутчан, адже теж був під обстрілами й розуміє наскільки важливо вчасно підставити міцне плече. Надалі ж з облаштуванням простору допомагав благодійний фонд «Рокада».

Коли ми побачили новину, що Бахмутська міська рада отримала в безкоштовне користування кабінет, ми сконтактували з управлінням культури Чернігівської міської ради й зустрілися з пані Анною та представниками управління щоби побачити кабінет і надати допомогу щодо його облаштування. Будуть надані будівельні матеріали для ремонту, такого косметичного, даного кабінету та ще одного приміщення, де бахмутський осередок зможе проводити свої активності, – зауважила регіональна координаторка благодійного фонду «Рокада» в Чернігівській області Марія Маневич.

Активностей запланували багато. Анна Голубцова розповіла, що вони разом із благодійниками хочуть обладнати ще одне приміщення саме для проведення майстер-класів, розважальних програм та роботи гуртків. Туди запрошуватимуть як бахмутчан, так і чернігівців. Адже нині важливо культурно лікувати душі людей, каже жінка.

– Це будуть вечори відпочинку для літніх людей, це буде клуб знайомств, бо ми проводили такий собі моніторинг із фокус-групою і зрозуміли, що людям потрібне ще і знайомство, спілкування. Це допоможе й нашим людям бахмутським дізнатися про тих людей, які живуть поруч. І звісно що людям, які мешкають тут, дізнатися про бахмутчан, – підкреслила керівниця чернігівського осередку «З Бахмутом у серці» Анна Голубцова.

Початок повномасштабного вторгнення змусив багатьох мешканців Бахмута роз’їхатися Україною. Аби об’єднати земляків у великі родини, Бахмутська міська рада облаштувала 9 центрів допомоги в різних містах. І все ж найбільше люди мріють повернутися додому.

– Ми всі мріємо про перемогу. Як тільки завтра скажуть, що відбулося розмінування, моя родина, мабуть перша буде, яка поїде розбирати груди цегли, яка там є. Ми дуже вдячні Чернігову, він радо нас зустрічає, тут приємні, привітні люди й ментально ми близькі, але дім є дім, – констатувала Анна Голубцова.