Факт-новини: оперативні сюжети

Орден «Святого Пантелеймона»: кого з Чернігівщини номінували на відзнаку?

Featured Video Play Icon

Вони щодня рятують чиєсь життя як на фронті, так і в тилу. Медики одними з перших виїжджають на місця ворожих прильотів, приймають поранених воїнів у стабілізаційних пунктах, надають невідкладну допомогу кожному і кожній, виконуючи свій святий обов’язок. Максим Косенко — один із тих лікарів, який працював у Чернігові під час блокади у лютому-березні 2022-го. За професіоналізм та любов до своєї справи його номінували на «Орден Святого Пантелеймона».

З першого дня я знаходився тут і нікуди не виїжджав, і надавали допомогу у повному обсязі. Ну і потім, коли зняли блокаду, це була у нас перша евакуація, перший виїзд, ми вивозили хворих на Київ. Медицина сьогодні, мабуть, це все. Десь навіть перекриває і сім’ю. Але робота є робота. І такий зараз час, що ми повинні віддаватися повністю на благо перемоги і здоров’я наших пацієнтів, – розповів лікар-анестезіолог  військової частини Максим Косенко.

Цьогоріч на нагородження високою відзнакою номінували 5 чернігівських медиків.  Троє з них одержали грамоти регіонального рівня. Інші  двоє кандидатів отримали дипломи, саме вони поїдуть до столиці для офіційного вручення ордену. Цей захід символічно провели у Катерининській церкві поруч із іконою Святого цілителя Пантелеймона. Основні вимоги до кандидатів  — це відданість професії, героїзм під час надання медичної допомоги у зоні активних бойових дій, висококваліфіковане лікування військових та цивільних тощо.

У цьому році були також дві номінації, це лікарі, які зробили багато для забезпечення українських громадян медичною допомогою це і гуманітарна допомога, і допомога в лікуванні наших військових, які зараз лікується за кордоном, друга номінація це гуманітарні організації які надавали найбільше гуманітарної допомоги і найефективніше працювали в період з 22 до 24 року, – зазначив голова Чернігівської регіональної ради «Ордену Святого Пантелеймона», генеральний директор КНП «Чернігівська обласна лікарня» Андрій Жиденко.

Подяку за потужний рівень підготовки медиків Чернігівщини та активну допомогу пораненим бійцям висловив командувач військ ОК «Північ» Дмитро Красильников.

Люди медичної професії є однією з частин, на якій тримається держава,суспільство і взагалі світ. Тому що в медичну професію йдуть люди з великим серцем і з великою душею, – підкреслив командувач військ ОК «Північ» Дмитро Красильников.

Орден Святого Пантелеймона – це нагорода, яка вручається за високі заслуги в медичній сфері.  Вона символізує милосердя і професіоналізм лікарів, які, як і Святий Пантелеймон, присвятили своє життя  допомозі іншим. Нагадаємо, після переходу ПЦУ на новоюліанський календар, більшість релігійних свят українці тепер святкують на 13 днів раніше. Тож і день Святого великомученика Пантелеймона цьогоріч відзначатимуть не 9 серпня, а 27 липня. Також на цю дату припадає і День медичного працівника. Саме тоді у Києві пройде урочиста церемонія нагородження орденом.