ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Оновлення облікових даних у Чернігові: як зробити швидше – у ЦНАПі чи Резерв+

Featured Video Play Icon

На два тижні вперед у Чернігівському Центрі надання адміністративних послуг зайняті всі місця для запису на оновлення даних військовозобов’язаними. Потрапити до спеціаліста можна буде лише після 18-го липня. Такий ажіотаж у центрі пов’язують із тим, що містяни не використовують додаток “Резерв+” від Міноборони, а одразу ж прямують до ЦНАПу. Тут співробітники щодня приймають близько 150 військовозобов’язаних чоловіків та жінок.  

Більшість людей може зробити це через додаток «Резерв+». Це набагато швидше, зручніше. Тобто це можна будь-який час зробити,а не стояти у черзі в ЦНАПІ. Але вони все одно звертаються до нас. Якісь вкиди ходять про те, що це додаток ненадійний, хоча всі їх спростовують.  Жодного випадку не бачив, щоб якось програма «Резерв+» погано працювала чи викликала якісь інші складнощі, – пояснив начальник відділу адміністративно-консультативних послуг Чернігівського ЦНАП Ігор Власенко.

У ЦНАПі пояснюють, що зараз спостерігається  навантаженість на систему. Передусім це технічні складнощі із електронним кабінетом, через який працюють у центрі. Він може довго видавати дані,  а тому прийом у спеціаліста розтягується із стандартних 15 хвилин до 40.

Нас це дуже не влаштовує, але ніяк ми змінити це не можемо, тому що ми зобов’язані прийняти всіх, хто записаний. Я б дуже рекомендував всім патріотично налаштованим громадянам України, які військовозобов’язані, скористатися додатком «Резерв+». Я особисто його перевіряв, я особисто реєструвався через «Резерв+». Це швидше, з практики. Через «Резерв» в мене була людина, ми це все зробили за 5 хвилин, – додав Ігор Власенко.

Нагадаємо, упродовж 60 днів військовозобов’язані українці мають актуалізувати персональні дані. Від 18 травня 2024-го  в силу вступив  Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». Спочатку військовозобов’язані отримували витяг із печаткою та підписом про уточнення даних. Тепер же можна одержати військово-обліковий документ з QR-кодом. Зокрема, його видають і у ЦНАПі, що також має великий попит серед громадян.

І зараз вони хотіли отримати вже військово-обліковий документ з QR-кодом. Спочатку, кажу, точно такий же видається через “Резерв”. Це офіційний додаток Міністерства оборони України, тобто ви подаєте дані тільки в Міністерство оборони України, в реєстр “Оберіг”. Коли ви звертаєтесь до ЦНАПу, ваші дані проходять через наші реєстри, і через реєстр Дії, а потім тільки потрапляють вже до Міністерства оборони, – пояснив начальник відділу адміністративно-консультативних послуг Чернігівського ЦНАП.

Розвінчують у ЦНАПі і міфи про одержання програмою “Резерв+” банківських даних.

Люди бояться, що вони входять через банкінг. Але насправді ж програма не отримує жодного доступу до банківських рахунків, тому що це банківська таємниця. Передаються лише дані, це прізвище, ім’я, по батькові, код, телефон і адресу електронної пошти. Також “Резерв+” не геопозиціонує вас ніяк, тобто геолокацію він не запитує вашу. Єдине, який дозвіл просить цей додаток, це на те, щоб повідомлення вам надсилати, – підкреслив Ігор Власенко.

Починаючи з травня у Чернігівському ЦНАПі оновили свої військово-облікові дані 4200 містян та містянок. Додамо, це потрібно зробити призовникам віком 17-25 років, які мають посвідчення про приписку, військовозобов’язаним від 25 до 60 років, у котрих є тимчасове посвідчення або військовий квиток. А також жінкам-медикам та фармацевтам, які перебувають на військовому обліку.