ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

На Чернігівщині посилять мобілізаційні заходи

Featured Video Play Icon

Чернігівський обласний територіальний центр комплектування посилить мобілізаційні заходи, повідомив начальник центру Олег Гончарук під час брифінгу. За його словами, буде збільшено кількість патрулів, які займатимуться оповіщенням населення. До їхнього складу входитимуть представники Національної гвардії, територіальних центрів та поліції.

-На сьогодні, на території нашої області та міста Чернігів здійснюють свою діяльність патрулі, як піші, так і автомобільні. Ви можете бачити й на блокпостах військовослужбовців, які проводять оповіщення громадян, перевіряють наявність у них відповідних документів, військово-облікових документів, з’ясовують їхнє місцезнаходження, законність підстав знаходження саме в Чернігівській області, тому що ми прикордонна область, – повідомив начальник територіального центру комплектування та соціальної підтримки Чернігівського обласного ТЦК та СП Олег Гончарук.

Як розповів Олег Гончарук, вони діють виключно за законодавчими актами про військову службу та мобілізаційну підготовку. А також відповідно до правового режиму воєнного стану, адже саме там визначено, що в цей період військове командування може здійснювати тимчасове обмеження конституційних прав і свобод людини.

Саме оце заключається в тому, що ми зупиняємо громадян, переконуємося, що ці громадяни мають відповідні документи, які засвідчують їхню особу і знову ж таки, у зв’язку з тим, що в нас загальна мобілізація, ми запрошуємо їх до територіальних центрів для проходження військово-лікарської комісії з’ясування всіх обставин або відношення до військової служби, – зазначив Олег Гончарук.

За даними обласного центру комплектування, з початку повномасштабного вторгнення в Чернігівській області вже призвали понад 22 тисячі осіб. Проте не всі категорії громадян підлягають під загальну мобілізацію.

-У кожного військовозобов‘язаного під час правового режиму воєнного стану повинен бути із собою відповідний військово-обліковий документ. Але знову ж таки, наголошую, що не всі військовозобов’язані підлягають призову по загальній мобілізації. Так у нас є категорія наших громадян це призовники віком від 18 до 27 років, які раніше не проходили військову службу, вони не підлягають призову по мобілізації, – підкреслив Олег Гончарук.

У Чернігівському обласному центрі комплектування також помітили значне збільшення кількості вступників до закладів вищої освіти серед військовозобов’язаних, в середньому на 100–150 відсотків. Проте, як зазначив Олег Гончарук, після завершення навчання людина буде призвана по мобілізації. За ухилення передбачена кримінальна відповідальність.

-Якщо порушення було зроблено вперше, то накладається адміністративний штраф у розміру 1700 грн, якщо повторно це понад 5000 грн і вже далі цього громадянина можна застосувати кримінальної відповідальності, – уточнив начальник територіального центру комплектування та соціальної підтримки Чернігівського обласного ТЦК та СП.

Згідно з законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призовник, що має право на відстрочку, повинен надати до територіального центру документи, що підтверджують це, наголосив Олег Гончарук.