Факт-новини: оперативні сюжети

“Омбудсман України на варті прав людини”: у Чернігові відбувся регіональний форум

Featured Video Play Icon

Дитина мені дзвонила і ввечері,і вранці, і вночі, і в школу, і зі школи: “Мамо, заберіть бо я втечу! Ми звернулися до Лариси Петрівни Шумної, яка дуже допомогла, вона 24 години на добу була на звʼязку. Вона возʼєднала нашу сімʼю, це саме головне.

Допомогли розібратись в ситуації та повернути 13-річного Микиту прийомним батькам. Ця історія — лише один з успішних прикладів роботи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернігівській області. 

Про результати його роботи за минулий рік та виклики сьогодення говорили під час регіонального форуму, що відбувся в Чернігові 19 червня. 

У 2023 році до мене надійшло понад 95 000 звернень, кількість звернень зросла більш ніж як удвічі у порівнянні з минулим роком. Ми розвиваємо мережу регіональних представництв, ми стаємо ближчими до людей, нам довіряють. Ми беремо участь у обміні військовополоненими, також офіс омбудсмана повертає українських дітей з тимчасово окупованої території України і росії. Наразі нам вдалось повернути 705 маленьких українців, – повідомив Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

Україну у війні з агресором підтримують дружні країни. Так, до учасників форуму звернувся Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні та добрий друг Чернігова Ілґварс Клява.

Ви на боці справедливості і тому вся Латвія з вами, і вас підтримує, весь демократичний вільний світ з вами.

Я часто буваю в Чернігові, я бачу вашу рішучість, сміливість, підтримку один одного і коли всі, як і раніше, будуть працювати разом: держава, регіон, муніципалітет, неурядові організації, підприємці – це російське зло буде переможено, – зазначив Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілґварс Клява.

На Чернігівщині діяльність представництва Уповноваженого, перш за все, зосереджується на зверненнях громадян, йшлося під час зустрічі. Серед основних питань: соціально-економічні, щодо порушення прав дитини, прав військовослужбовців, консультування внутрішньо-переміщених осіб, щодо розшуку зниклих безвісти.

Основна моя функція – координувати на всьому процесі розшуку, від початку, як ви дізналися що ваш рідний зник безвісті або ви просто втратили з ним зв’язок і до моменту отримання пільг, повернення людини додому і так далі. Будь-які практичні питання, будь ласка, звертайтеся. Будемо допомагати, – зауважила  регіональна представниця Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти Катерина Смуригіна.

З початку 2024-го року до регіонального представництва надійшло понад півтори тисячі звернень. Це вдвічі перевищує цифру за аналогічний період минулого року. 

-Якісним критерієм діяльності нашого представництва є, безумовно, не кількість звернень, а саме кількість поновлених прав. І за кожним поновленим правом – людська доля, яка на позитивне змінила життя, – додала представниця Уповноваженого ВРУ з прав людини у Чернігівській області Лариса Шумна.

Під час роботи регіонального форуму провели шість дискусійних панелей, що стосувались різних сфер. Говорили, зокрема про стан додержання прав дитини, реалізацію національного превентивного механізму, відновлення регіону, доступ громадськості до інформації. 

Подібні заходи дають можливість почути відповіді на зручні та незручні запитання щодо проблем дотримання прав людини в області і побудувати діалог між представниками місцевого самоврядування, державних органів влади та наших міжнародних партнерів щодо консолідації зусиль, щодо комфортного проживання в області, – сказала Лариса Шумна.

Одна з панелей була присвячена додержанню прав захисників та захисниць і членів їх родин. Окрему увагу нині варто приділити і реінтеграції військових, йшлося під час обговорення. 

-Перш за все, коли захисники, ветерани повертаються додому, їх потрібно зустріти і зробити все можливе та неможливе для того аби вони почували себе як вдома. Проблеми з якими, в основному, зіштовхуються ветерани – їм потрібен паспорт маршруту від першого дня і до останнього: що потрібно зібрати, які документи для оформлення інвалідності, виплат і допомоги будь-якої. Тому що не кожен і не всі знають як це робити. Нас стає все більше і більше, на жаль. І треба зробити так, щоб людям спростити цю процедуру і на тому вирішити питання, – підкреслив ветеран Євген Смага.

-Людям потрібна повага, люди мають розуміти, що вони поклали своє здоров’я, тому що вони кладуть свою здоров’я, будь то ментальне, будь то фізичне на захист нашої країни, що вони це робили не даремно, що їх тут чекають, що їх тут підтримують, – зазначила голова ГО “Серцевір” Вікторія Калмикова.

Разом з тим регіональне представництво омбудсмана здійснює моніторингову та правоосвітницьку діяльність. В межах останньої на території області реалізується два освітніх благодійних проєкти: з людьми старшого віку та освітній молодий омбудсман.

-Це надає людям можливість чути про інституцію омбудсмана України, розуміти з яких питань можна звертатися і найголовніше – який механізм звернення до інституції уповноваженого. Також діяльність представництва уповноваженого у Чернігівській області зосереджена на виїзних громадських приймальнях по області. В основному охоплюються прикордонні та віддалені райони, оскільки ми розуміємо, що доступність, не у всіх є можливість у громадян нашої області доїхати фізично до міста Чернігова на консультацію- сказала представниця Уповноваженого ВРУ з прав людини у Чернігівській області Лариса Шумна.

Чернігівці та жителі регіону можуть звертатися за допомогою як до центрального офісу омбудсмана, так і до регіонального представництва,