Новини

У Чернігівському СІЗО в’язні незадоволені умовами утримання

У рамках реалізації національного превентивного механізму працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно із представником громадської організації «Март» Дмитром Науменком здійснили моніторинговий візит до державної установи «Чернігівський слідчий ізолятор» та Чернігівської міської медичної частини філії ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України» у Чернігівській області.

Мовиться в повідомленні на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Оглянувши близько 20 камер та поспілкувавшись майже зі 100 засудженими та особами, узятими під варту, члени моніторингової групи отримали скарги щодо неналежних умов утримання, низької якості їжі, а також невідповідного поводження персоналу установи під час проведення планових та позапланових обшуків камер та особистого догляду в’язнів.

При допустимому плановому наповненні установи у 375 в’язнів у СІЗО на день візиту утримувалося 406 осіб. Внаслідок цього фактично у всіх оглянутих камерах порушуються норми житлової площі. Зокрема, в одній із перенаповнених камер членами моніторингової групи з’ясовано, що одного ув’язненого не було забезпечено індивідуальним спальним місцем. Внаслідок цього утримуваним доводиться спати по черзі.

 Зокрема, на час візиту в установі було виявлено двох осіб, які відмовились від вживання їжі, один з яких через неналежні умови утримання. Стан здоров’я голодуючих перебуває на постійному контролі медичного персоналу.