ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Обстеження та безкоштовні ліки: на Чернігівщині працюють мобільні бригади лікарів

Featured Video Play Icon

Вторгнення рашистів минулого року позбавило багатьох жителів Чернігівської області можливості отримувати медичну допомогу. Через розбомблені ФАПи та припинене автобусне сполучення вони змушені були добиратися до лікарів самостійно. Щоб допомогти їм, ГО «Академія сімейної медицини України» заснувала проєкт мобільних медичних бригад. Профінансувала його ВООЗ. 22 червня одна з таких бригад завітала до села Трисвятська Слобода, що під Черніговом. Тут на лікарів вже чекали місцеві жителі, яким досі за медичною допомогою доводилося з пересадками їздити до обласного центру.

-До складу мобільних бригад входить 2 медичних працівника, які обслуговують населення в медичних пунктах, в кімнатах, які надає сільська/селищна рада, якщо в селі зруйнований медичний пункт. Приймають пацієнтів всіх без  звернення уваги на декларації, – розповіла генеральна директорка Чернігівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Логвинчук.

Працівники бригад ретельно обстежують своїх пацієнтів та безкоштовно надають їм необхідні ліки. Зважаючи на поважний вік більшості пацієнтів, найпоширенішими діагнозами є серцево-судинні захворювання. Водночас багато селян страждають на різноманітні нервові розлади, тривожність, безсоння – особливо ті, хто на власні очі бачив жахи російської навали. В Трисвятській Слободі чимало будинків досі мають сліди від влучань. Не обійшла ця біда і Любов Соколенко.

-Кожного місяця сюди приходимо з нашими проблемами і болячками. Нам всім допомагають – кардіограма, УЗІ – всі обстеження ми проходимо. Наш вік такий, що нам сюди ближче і краще йти, ніж кудись їхати по жарі. Лікарі дуже уважні, – каже жителька Трисвятської Слободи Любов Соколенко.

Лікарів для мобільних бригад набирають у медичних закладах Чернігова та інших міст. Вони готові виїжджати навіть до прикордонних громад нашої області, які щодня потерпають від обстрілів росіян.

-За місяць здійснюється 20 виїздів. За потреби, де йдуть звернення від місцевого населення, що вони потребують медичної допомоги, туди виїжджає мобільна бригада. Бригади створюються по мірі необхідності, планування йде на місяць, – зазначила Оксана Логвинчук.

Проєкт мобільних медичних бригад розрахований до вересня цього року. Чи діятиме він надалі, залежатиме від фінансування ВООЗ.