Факт-новини: оперативні сюжети

Обласній лікарні – 70. З чого починалася історія закладу?

Featured Video Play Icon

Найбільший медичний заклад Чернігівщини – обласна лікарня – відзначає 70-річний ювілей. Все починалося в 1951 році зі стаціонару на 100 ліжок і поліклінічного відділення. Нині – це багатопрофільний заклад вищої категорії, який щороку обслуговує понад 25 тисяч хворих стаціонару і понад 105 тисяч пацієнтів поліклініки з міста та області, має сучасну лікувально-діагностичну базу і надає кваліфіковану медичну допомогу усіх рівнів і напрямків.

На базі закладу відкриті унікальні для Чернігівщини відділення інтервенційної кардіології, опікової травми, відділення таракальної хірургії. Один з напрямків сучасної медичної допомоги – інтервенційна радіологія. Спеціалісти проводять операційне втручання хворим з пухлинами на ангіографі. Ця технологія дозволяє значно покращити якість життя пацієнтів. Відділення у лікарні – єдине на всю область, а по кількості проведення таких процедур посідає перше місце в Україні. На базі закладу з 2017 року діє відділення гемодіалізу. Раніше тут був лише один апарат штучної вентиляції нирки на 6 діалізних місць. Нині відділення укомплектовано в повному обсязі новітнім обладнанням.

Для пацієнтів це можливість підтримувати якість життя.

У лютому цього року в структурі лікарні на базі неврологічного центру відкрито відділення інтенсивної терапії гострих інсультів, де цілодобово лікують тяжких пацієнтів з гострим мозковим інсультним станом.

Від початку функціонування відділення тут успішно пройшли лікування понад 150 хворих.

В подальшому в обласній лікарні має запрацювати нейрохірургічне судинне відділення і профільний кардіологічний центр. З такими здобутками головний медичний заклад області зустрічає своє 70 річчя. Подію відзначають урочисто – в приміщенні обласного філармонійного центру.

Привітати колектив обласної лікарні прийшло чимало гостей, серед них і представники медичної спільноти, і керівники області та міста.

Після привітань кращим працівникам медичного закладу за вагомі внески у розвиток медицини та за високий професіоналізм вручили почесні відзнаки від Чернігівської обласної державної адміністрації, обласної та міської рад. А завідувача неврологічного відділення для хворих з порушенням мозкового кровообігу, кандидата медичних наук Олександра Марцинкевича привітали з присвоєнням почесного звання «Заслужений лікар України».

Після урочистої частини на колектив лікарні чекала святкова концертна програма.