ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

НМТ-2024: які зміни чекають на випускників?

Featured Video Play Icon

Чернігівка Дарія Грицай навчається у 11-му класі, нині вона невпинно готується до Національного мультипредметного тесту. Дівчина поглиблено вивчає українську мову, математику та англійську, яку обрала самостійно. Проте, цьогоріч до переліку обов’язкових предметів ввійшла історія України. Таке нововведення Дарію не збентежило, оскільки вона постійно займається з репетиторами та надолужує знання на шкільних факультативах.

Враження від підготовки трошки складнувато на початку, бо шкільна програма не завжди йде на повторення саме цього матеріалу, що буде на іспиті. Взагалі в день я стараюся виділяти  хоча б одну годину на один предмет, цього мені достатньо. Плюс можливо йде трішки більше, якщо брати до уваги курси, які я проходжу і домашні завдання від репетиторів, – розповіла учениця 11-го класу Чернігівської школи №1 Дарія Грицай.

Як розповів учитель історії Чернігівської школи №1 Роман Нітченко, після запровадження предмету у якості обов’язкового, вони з учнями значно більше уваги приділяють підготовці до іспиту. Зокрема, вирішують інтерактивні тести та організовують позакласні роботи, які допомагають школярам краще запам’ятовувати хронологію подій.

Особливість підготовки полягає в тому, що на жаль в 11-му класі ми вивчаємо курс 20-21 століть і дещо нам, відкрито кажучи, не вистачає часу підготуватися і пригадати основні хоча б події 16-го, 17-го курсу історії. Тому що часу, відведеного на підготовку до іспитів, програма не передбачає, але ми намагаємося знаходити таку шпаринку і якусь хвилинку приділяємо кожного уроку, аби виділити час на підготовку до іспиту з історії, – зазначив учитель історії Чернігівської школи №1  Роман Нітченко.

У 2024-му майбутнім абітурієнтам розширили перелік предметів на вибір в НМТ, сюди вперше додали українську літературу та повернули географію. За словами директорки центру професійного розвитку педагогічних працівників Чернігівської міськради Яніни Тимошенко, відбулися зміни й у тривалості тестування.

Буде проводитися 4 години тестування із перервою. На кожен предмет буде виділена одна година. Перший блок – це 120 хвилин, потім учасники матимуть перерву на те щоб розвантажитися і потім ще 2 години на тестування. Взагалі практика з перервою для учасників тестування вона буде вперше.  У нас такого не було ані в ЗНО, ані в НМТ. Минулого року ми мали тестування в 2 зміни, до нас приходили діти в дві зміни, то зараз в один день повертається технологія, що НМТ проводиться одна сесія за один день, – повідомила директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників ЧМР Яніна Тимошенко.

Ті, хто не планує вступати до закладів вищої освіти, можуть не складати НМТ. Цьогоріч для випускників немає обовʼязкової державної підсумкової атестації. Скасували ДПА і  для учнів 9-х та 4-х класів. Проте, школярі, які завершать навчання в молодших класах  проходитимуть вибіркові зрізи знань.

Я думаю, що Чернігівську область зачепить 1-2 школи, учні 4-х класів будуть проходити  тестування. Воно буде анонімне, це не буде ніяким чином впливати ні на подальшу участь у роботі, на їхнє переведення до 5-го класу, – додала директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників ЧМР Яніна Тимошенко.

Яніна Тимошенко зазначила, що подібні тестування необхідні, аби провести моніторинг якості освіти та покращити програму для учнів початкової школи вже у наступних навчальних роках.