Новини

Незаконно користувались Єлецьким монастирем: суд відмовив УПЦ МП у поновленні договору

Господарський суд Чернігівської області 26 жовтня відмовив у задоволенні позову Управління Чернігівської єпархії УПЦ МП до Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів Стародавній» щодо визнання поновленим договору безоплатного користування Єлецьким монастирем.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України на своєму сайті.

Дивіться також: У Спасо-Преображенському соборі знайшли російську імперську символіку – ікону Ніколая ІІ з сімʼєю

Суд погодився з позицією МКІП та заповідника «Чернігів Стародавній». Договір про безоплатне користування комплексом споруд від 2016 року не вважається поновленим, а Управління Чернігівської єпархії Української Православної церкви з 15 вересня 2021 року до тепер незаконно, без будь-якої правової підстави користується державним майном – приміщенням пам’ятки архітектури національного значення – Єлецьким монастирем, до складу якого також входять Успенський собор, Північні келії, Східні келії, Південно-західні келії та Мури з брамами», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що у травні 2023 року  зупинили розгляд цієї справи у суді та дали сторонам три місяці на переговори.

На початку жовтня у найдревніших православних храмах Чернігова: П’ятницькій та Іллінській церквах, Спасо-Преображенському та Успенському соборах та Троїцько-Іллінському монастирі, почала працювати комісія Міністерства культури. За матеріалами попередньої інвентаризаційної комісії, ці пам’ятки перебувають, подекуди в жахливому стані і потребують невідкладних реставраційно-консерваційних робіт.  Тому їх опечатали і закрили для парафіян.