НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

«Недійсні» гроші

Featured Video Play Icon

 Тепер не гроші. З 1 жовтня монети номіналом 25 копійок та банкноти гривні зразків до 2003 року вийшли з обігу. Що робити зі старими грошима дізнаємось разом.

Як пояснює прес – центр Нацбанку, вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок спростить готівкові розрахунки. Чернігівці по – різному сприйняли грошові нововведення. Чернігівка Ірина розповіла про власний спосіб використання не придатних для розрахунку грошей. Жінка виготовляє з монет різні вироби для декору своєї оселі. Наша знімальна група спробувала обміняти вже “недійсні” копійки у Ощадбанку. За словами Олени Кугач, директорки центрального відділення, охочих обміняти старі монети чи банкноти завжди вистачає. Роблять це в банку безкоштовно. Нашій знімальній групі вдалось обміняти жменьку монет номіналом в 25 копійок. За дві монети ми отримали 50 копійок. Всього в сумі 4 гривні. Як пояснює касир, обмін є кратним десяти. Що стосується “долі” гривні, як залізної так і паперової, то наразі вона ще в обігу.

Проте прес-центр Нацбанку зазначає, що НБУ буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року. Безкоштовно обміняти не потрібний дріб’язок можна до 30 вересня 2023 року, у будь-якому відділенні банку.