Факт-новини: оперативні сюжети

Не допустити зриву опалювального сезону: депутати міської ради звернулися до Уряду

Featured Video Play Icon

Пройти опалювальний сезон з теплом і гарячою водою в оселях чернігівців. На позачерговому засіданні 22-ї сесії міської ради депутати звернулися до Уряду з вимогою провести екстрене засідання Штабу з підготовки об’єктів ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду, щоб не допустити зриву опалювального сезону у Чернігові. Звернення підтримали одноголосно депутати всіх політичних фракцій.

Під час активної фази бойових дій у Чернігові постраждали не тільки житлові будинки, а й підприємства критичної інфраструктури. Зокрема, Чернігівська ТЕЦ. На її відновлення, за висновком фахівців, потрібно понад 800 млн.грн. Підприємство з 2000 року знаходиться в довгостроковій оренді у ТОВ «Фірма Технова». Наразі орендар не має коштів для відновлення пошкодженого майна і обладнання ТЕЦ. Тому ще в травні звернувся до міської ради з проханням достроково розірвати договір оренди.

Через державну політику у сфері газопостачання протягом цих років орендар накопичив борги у сумі понад 800 мільйонів гривень. Місто постало перед ситуацією, коли треба вкладати кошти у відновлення Чернігівської ТЕЦ, яка забезпечує теплом і гарячою водою тисячі споживачів. Не маючи можливість зобов’язати фірму «Технова» виконати ремонт пошкодженого майна і обладнання на ТЕЦ, депутати в травні під час сесії прийняли рішення дати згоду на дострокове припинення договору оренди. Тоді ж неодноразово звучало, що враховуючи діюче законодавство про газопостачання, в разі змінення споживача правонаступник бере на себе його боргові зобов’язання.

Місто не може залишити людей без тепла, тому депутати, розуміючи всі ризики, пішли на такий крок. 23 вересня міськрада отримала листи від ДБР та обласної прокуратури. Представників силових відомств запросили на позачергове засідання сесії, на якому єдине головне питання – звернення до уряду з метою недопущення зриву опалювального сезону. У Зверненні пропонується чотири можливих рішення, які міська рада просить уряд розглянути до 10 жовтня. Перший варіант – зобов’язати ТОВ «Фірма «Технова» виконувати умови договору оренди ще рік – до серпня 2023 року. У другому випадку пропонується погодити передачу Єдиного майнового комплексу КЕП «Чернігівська ТЕЦ» в оренду НАК «Нафтогаз України» або його дочірньому підприємству.

Ще варіант – погодити прийняття Чернігівської ТЕЦ на баланс міста з розумінням наслідків для бюджету територіальної громади по відношенню до боргів за спожитий газ . Або КМ може запропонувати інший варіант.

Та головне сьогодні забезпечити абонентів ТЕЦ теплом та гарячою водою. На разі місто готується до опалювального сезону в плановому режимі. Триває ремонт пошкоджених житлових будинків, проведено гідравлічні випробування, готуються до роботи котельні.