ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Найстарша матір України знущалась над донькою: у Чернігові хочуть відібрати дитину

Featured Video Play Icon

Допис 12-річної Анни-Марії у соцмережах сколихнув Чернігів. Донька найстаршої матері України Валентини Підвербної написала в Інстаграм, що мати знущається над нею, морально і фізично. Дитина у відчаї і готова вчинити самогубство. 25 квітня у міській раді терміново скликали позачергове засідання виконкому, під час якого розглянули питання про негайне відібрання доньки від матері. Члени виконкому одноголосно підтримали це рішення.

Я був вражений тим відео, яке було сьогодні в соцмережі, яке виклала 12-річна дівчина. Відповідно, ми не могли не відреагувати,зробили це терміново. Служба у справах дітей спільно з національною поліцією вилучила дитину, терміново, вона зараз перебуває в одній з лікарень міста, її оглянули, травм у дитини немає. Там будуть працювати ще психологи, очевидно, але життю дитини зараз ніщо не загрожує, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Як повідомила, керівниця управління у справах дітей ЧМР Олена Зінченко, після засідання виконкому вони підготують позов до суду, який і вирішить остаточно відібрати дитину у матері, чи повернути їй.

До п’ятниці ми підготуємо позов, в п’ятниці доправимо до суду, завтра ми повідомимо, як це передбачено законодавством, в прокуратуру. Дитина поки що буде перебувати в лікарні. Поки пройде необхідні обстеження. Потім буде тимчасово влаштована, як це передбачено чинним законодавством. В залежності від того яке рішення прийме суд, відповідно буде розглядатися і питання подальшого влаштування. Якщо суд прийме відібрання дитини без позбавлення, то ми дитині будемо пропонувати статус дитини, позбавленої батьківського піклування відповідно до постанови. І будемо влаштовувати намагатися, сімейні форми виховання, – повідомила  очільниця служби у справах дітей ЧМР Олена Зінченко.

Запитань до найстаршої матері України було чимало і раніше. Жінка народила дитину в 66 років завдяки штучному заплідненню. В листопаді 2023 року поліція вже складала матеріали про адміністративні правопорушення щодо скоєння домашнього насильства і невиконання материнських обо’вязків. На початку цього року у Новозаводському суді Чернігова у закритому режимі слухали справу щодо невиконання Валентиною Підвербною батьківських обов’язків та вчинення нею психологічного та фізичного насильства над дитиною. Справу закрили, оскільки суд не побачив в її діях складу адміністративного правопорушення. Після засідання виконкому є 7 днів аби подати матеріали до суду. Олександр Ломако попросив зробити це якомога швидше, адже мова йде про життя дитини.