ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Бюджет Чернігова: як заробляли та на що витрачали кошти у І кварталі

Featured Video Play Icon

З бюджету Чернігова виділили 5 мільйонів гривень в рамках програми шефської допомоги одній з військових частин. Таке рішення ухвалив 23-го травня виконавчий комітет міської ради. На засіданні також заслухали звіт про виконання бюджету Чернігова за 1-й квартал 2023 року. В фінуправлінні відзначають зростання заборгованості по сплатам до казни, однак на її наповненні це майже не позначилося.

-Протягом першого кварталу до загального та спеціального фондів громади, враховуючи офіційні трансферти, зараховано майже 900 мільйонів гривень, виконання становить 98,5%. Проти надходжень минулого року – надходження збільшилися на 207 мільйонів, майже 30% додатково, – повідомила начальниця фінансового управління ЧМР Олена Лисенко.

Водночас через зменшення грошового забезпечення військових зменшилися на 20 мільйонів гривень власні надходження бюджету Чернігова, а також на 25 мільйонів – освітня субвенція від держави. Тим не менш, надходження спеціального фонду Чернігова зросли майже вп’ятеро за рахунок власних надходжень бюджетних установ.

-Багато благодійної допомоги в натуральній формі за рахунок закладів освіти – придбання і заміну металопластикових конструкцій, будівельних і господарських матеріалів, обігрівачів, генератори ми отримували, – додала Олена Лисенко.

Збільшення дохідної частини бюджету дозволило профінансувати всі заплановані видатки, які склали 675 мільйонів гривень. Традиційно, майже половина цієї суми пішла на фінансування галузі освіти.

-Загальний обсяг видатків склав 326 мільйонів. З них 65% це видатки на зарплату. На капітальні видатки спрямовано 5,5%, зокрема на ремонти і усунення аварій у закладах освіти – 16,8 мільйона, – зазначила начальниця фінансового управління ЧМР.

Майже 126 мільйонів гривень були витрачені на сферу ЖКГ. Як наголошують у фінансовому управлінні, наразі про її розвиток мова не йде, коштів ледве вистачає на подолання наслідків російської агресії: відбудову житла, комунікацій, облаштування резервного живлення об’єктів критичної інфраструктури. Були також збережені існуючі і створені нові соціальні програми.

-Надавалася компенсація за пошкоджені та знищені вікна 49 мешканцям. Було розроблено і затверджено нові програми – зокрема, одноразова допомога членам сімей загиблих, виплачено 93 особам 5,6 мільйона. Також одноразова допомога мешканцям багатоповерхової забудови, 3 мільйони гривень 157 мешканців міста отримали за житло, яке було зруйновано або пошкоджено внаслідок російської агресії, – розповіла Олена Лисенко.

В рейтингу фінансового забезпечення на одного жителя міста за власними доходами Чернігів наразі посідає 11-ту позицію серед обласних центрів України.