ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Настільний теніс, баскетбол та аерохокей: в 12-й школі відкрили простір для активного відпочинку

Featured Video Play Icon

Надихнути учнів вести активний та здоровий спосіб життя. У чернігівській школі № 12 відкрили «Оазис активностей» — простір, де діти можуть із користю проводити перерви. Граючи в командні ігри — настільний теніс, баскетбол, аерохокей — та змагаючись з однокласниками, школярі одержують заряд енергії для засвоєння матеріалу на наступних уроках.

Оскільки наші діти проводять більшу частину дня в сидячому положенні, то це в майбутньому призводить до негативних наслідків, наприклад, проблем зі спиною тощо, – зазначила учениця 10-го класу, учасниця проєкту UPSHIFT Анастасія Бондаренко.

Ми закликаємо дітей проводити перерви більш активно. Це відволікає від поганих звичок дітей, які зараз дуже розповсюджені серед молоді й дуже прогресують, – розповіла учениця 8-го класу, учасниця проєкту UPSHIFT Софія Краснолоб.

Також у наших дітей розвивається самозарадність, тобто ми самі цим керуємо, це не вчителі роблять, а волонтери з восьмих, дев’ятих, десятих класів, тобто цим керують діти, – каже учениця 10-го класу, учасниця проєкту UPSHIFT Аліса Горбань.

Зони відпочинку для дітей у закладі зʼявилися завдяки молодіжному проєкту UPSHIFT, що реалізується в понад 40-ка країнах світу. Аби втілити мрію в життя, ініціативні учениці 12-ї школи сформували команду, пройшли добір та взяли участь у буткемпі, на якому впродовж чотирьох днів працювали з менторами. З допомогою фахівців вони вчилися працювати в команді, аналізувати й нестандартно мислити, та, зрештою, розробили та презентували проєктну ідею і довели, що саме їхня ініціатива варта 80-ти тисяч гривень. Програму UPSHIFT на Чернігівщині реалізує ГО «Агенція локальних ініціатив» за спияння Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та фінансування уряду Німеччини.

Через соціальні мережі ми дізналися про цей проєкт, і діти захотіли взяти участь у ньому, оскільки це була реальна можливість спробувати свої сили в написанні проєкту, і реалізувати ті бажання, які діти мали вже давно, але не було грошей, для того, щоб закупити обладнання і запросити спеціалістів у школу, і дати дітям ті знання, які вони ще бажають отримати, крім того, що є за програмою в школі, – підкреслила заступниця директора ЗСШФМП № 12 з навчально-виховної роботи Світлана Петренко.

Ми потрапили на третю хвилю програми UPSHIFT і завдяки цій програмі ми змогли реалізувати наш задум. Ми тепер маємо дуже чудову зону, у якій наші діти можуть не тільки грати, спілкуватися, а ще й розвиватися, оскільки ми запрошуємо також різних спеціалістів і проводимо різні заходи. Наприклад, ми запрошували психологів, нутріціолога й будемо далі це робити, – повідомила учениця 10-го класу, учасниця проєкту UPSHIFT Анастасія Бондаренко.

Відкрили «Оазис активностей» із вікторинами про спорт, веселими командними іграми та солодощами для найактивніших — як учнів, так і педагогів. Загалом, зони відпочинку вже є популярним місцем, де учні та учениці розслабляються після занять у колі друзів, одночасно підтримуючи фізичне здоров’я. Співпрацювати ж із програмою UPSHIFT у 12-й школі планують і надалі. Зокрема, діти вже висловили бажання розширити й урізноманітнити простір для перерв та дозвілля. Для реалізації цих ініціатив вони мають намір подати наступний проєкт.