Факт-новини: оперативні сюжети

Надзвичайний стан: Що потрібно знати чернігівцям?

Featured Video Play Icon

Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення запровадити режим надзвичайного стану на території України, крім Донецької і Луганської областей. Для цього потрібен указ Президента та його затвердження Верховною Радою. Але навіть до ухвалення цього рішення Чернігівщина готова до режиму НС.

В облдержадміністрації планують створити оперативний штаб, до якого увійдуть очільники Чернігова та області, представники правоохоронних органів та військові. Штаб вирішуватиме, які заходи та обмеження запроваджуватимуться на Чернігівщині в рамках режиму надзвичайного стану.

Зважаючи на агресивні дії Росії, місцева влада закликає чернігівців долучатися до сил територіальної оборони. Мер міста Владислав Атрошенко оголосив, що виноситиме на сесію міської ради 24 лютого зміни до програми підтримки тероборони.

Найближчим часом в області проведуть 30-денні збори сил територіальної оборони. Також 23 лютого вступив у дію наказ Президента України про призов на військову службу резервістів. За словами обласного військового комісара Олега Гончарука, про мобілізацію поки не йдеться. Загалом в Україні до служби в Збройних Силах планують залучити 36 тисяч бійців резерву, по 5 тисяч – у Нацгвардію та державну прикордонну службу. Територіальні центри комплектування вже розпочали інформування.

За законом, надзвичайний стан в Україні може бути введено на строк не більш як 30 діб. Президент може подовжити цей термін ще на 30 днів. Якщо це станеться, оперативний штаб щодня проводитиме брифінги для ЗМІ, на яких інформуватиме жителів області про безпекову ситуацію в області. Чернігівців закликають довіряти лише офіційним джерелам інформації.