НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Надзвичайна ситуація: у Чернігові сталась масштабна аварія на каналізаційному колекторі

Featured Video Play Icon

Надзвичайна ситуація місцевого рівня. Без води можуть залишитися п’ять густонаселених районів Чернігова. 4 жовтня на вулиці Глібова сталася аварія на магістральному самопливному каналізаційному колекторі, який відводить стічні води з районів ЗАЗ, Масани, Шерстянка, Стара та Нова Подусівка. Директор “Чернігівводоканалу” Сергій Малявко зазначає, що за більш ніж 50 років експлуатації колектор повністю пошкоджений під дією газової корозії. 

Аварія масштабна, вона прогнозована. Ще в 2019 році ми наголошували про це Міністерство екології і повинно було бути фінансування цього нашого проекту. Але вибори все змінили, фінансування не було, хоча вже проєкт був погоджений, – повідомив директор КП “Чернігівводоканал” Сергій Малявко.

Усі міські служби вже оповіщені та працюють на місці аварії. Першочергова задача – розкопка колектора, щоб знайти ділянку руйнування. Про це повідомив виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако на комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

-Ускладнює ситуацію самовільно збудовані приміщення, з одного боку, це якась сарай і добудова до пілорами текстильників 1А. З іншого боку, якась з дровами прибудова. І це ускладнить роботи по демонтажу і по розкопкам, тому що глибина 7 метрів. Ну, щоб ви розуміли, 7 метрів – це дуже непросто докопатися. І якщо швидко вдасться знайти місце, то це буде добре, а якщо ні, то там роботи досить багато, – зазначив  виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Відключено 15 підвищувальних станцій, тому вище 5-го поверху вода не подається. Чернігівців та чернігівок просять за можливості зробити запас питної води на вечір, а також обмежити водоспоживання у побутових цілях. Керівники ЖЕКів та ОСББ отримали завдання забезпечити доступ мешканцям багатоповерхівок до технічних приміщень для набору води. Крім цього, Чернігівводоканал вже здійснює підвіз води у мікрорайони. 

Всі міські служби оповіщені. Цілодобово буде проводити роботи по усуненню цієї аварійної ситуації. Наразі ситуація під контролем. Звертаюся до мешканців. Все ж таки на Масанах, на ЗАЗі, на Подусівці, на Шерстянці обмежити водоспоживання. Тобто не потрібно зараз наливати ванни, приймати по годині душ, – зауважив Сергій Малявко, директор КП “Чернігівводоканал”

.Даний колектор було збудовано в 70-х роках минулого століття. І це вже не перша серйозна аварія, яка на ньому сталася. Влітку 2020 року в цьому ж районі утворилися провали одразу на декількох ділянках. Стан колектора – серйозна загроза для екології міста, тому необхідно якнайшвидше провести повну його заміну. Олександр Ломако зазначає, що попри відсутність державного фінансування ремонту колектора, вже є попередня домовленість із партнерами. 

У нас уже є попередня згода на фінансування урядом Франції в рамках ратифікованого договору 20 серпня між нашими державами. Міністерство економіки з нашого боку і відповідно Міністерство Франції. Великий проєкт. Ми в принципі розраховуємо, що та заявка, яку Водоканал подавав на ремонт колектора по Глібова, близько 15 мільйонів євро вартість, вона буде підтримана і ми зможемо її реалізувати, – повідомив  Олександр Ломако.

Наразі демонтують самовільні забудови, щоб швидше приступити до розкопок та відновити роботу колектора.