НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

На відбудову житла у Чернігові планують виділити 100 мільйонів гривень

Featured Video Play Icon

Чернігів відбудовуватиме житло, в якому попри руйнування збереглася міцність конструкцій і яке ще можливо експлуатувати. Кошти на його реконструкцію, капітальні та поточні ремонти у розмірі 100 млн гривень передбачили відповідним рішенням виконавчого комітету на засіданні 23 червня. За словами чернігівського міського голови, мова про будинки, ушкоджені на межі. Тобто, фактично їх можна було б визнавати аварійними, припиняти подачу туди електроенергії, води та інших послуг і переселяти людей. Однак, такої кількості квартир у комунальній власності нині немає, як і розуміння, наскільки швидко держава зведе для них нові.

Внаслідок рашистських обстрілів та бомбардувань у Чернігові пошкоджено 853 багатоповерхівки, 145 із яких прямим влучанням. Технічне обстеження та експертні висновки замовлені для понад 170-ти. Разом із тим, ремонти постраждалих внаслідок бойових дій приміщень шкіл, інженерних мереж у закладах, а також поточний ремонт 35-ої школи місто профінансує за рахунок невикористаної раніше освітньої субвенції.

Серед змін до бюджету – надходження адресної допомоги Чернігову, а саме обіцяного мільйона гривень від агропромислового підприємства “Наташа Агро”. Як і попередні 6 мільйонів, отриманих від компанії у травні, ці кошти спрямують на відновлення тролейбусної контактної мережі. Вдячність власникам та всім причетним до цього рішення публічно висловив і Владислав Атрошенко.

Окремий блок питань – транспортні. Так, після публічних обговорень та погодження робочої групи, виконком затвердив від 1 липня нову вартість проїзду в міських тролейбусах. Причиною для перегляду тарифу стало підвищення розміру прожиткового мінімуму, цін на електроенергію, паливно-мастильні та ремонтні матеріали.

При цьому вартість учнівського квитка із транспортною карткою буде 4 гривні, місячного проїзного – 120, студентського – 240, громадського – 480 та юридичного – 544 гривні. Від 1 липня з’явиться можливість розраховуватися транспортними картками і в автобусах. Крім того, від понеділка 27 червня, автобуси за двома маршрутами курсуватимуть зі змінами, і ще за одним відновлять рух тролейбусів.

Нагадаємо, що на вулиці нині виходять лише автобуси середнього та великого класу, яких 66, а з відновленням мережі і тролейбусних маршрутів місто поступово налагоджує пасажирські перевезення.