ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

На кладовищі в Ялівщині планують відкрити Меморіал Героям

Featured Video Play Icon

1188 військових і цивільних, які загинули або померли під час облоги Чернігова у березні-квітні минулого року були поховані на закритому цвинтарі у Ялівщині. Міське кладовище «Яцево» тоді опинилося в епіцентрі бойових дій і його постійно обстрілював ворог. Нині 200 тіл ексгумовані та перенесені з Ялівщини на Яцево. Про це повідомив керівник КП «Спецкомбінат комунально-побутового обслуговування» Володимир Куліш на щотижневій нараді у муніципалітеті.

Що касається території. За територією кладовища не було ні одного поховання – за територією кладовища. Ця територія, яка була введена під поховання, вона вся належить кладовищу Ялівщина. Була в свій час определена до кладовища Ялівщина, – пояснив Володимир Куліш

Поховання у Ялівщині на той час було вимушеним кроком. Але люди встановлювали на могилах хрести, насипали надгробки. Виконуючий обов’язки міського голови Олександр Ломако неодноразово спілкувався з родичами загиблих, і вони говорять, що не збираються перепоховувати своїх рідних. Тому крім благоустрою цвинтаря тут планують відкрити Меморіал Героям, які загинули або померли під час бойових дій і облоги міста.

Немає іншого шляху як привести це максимально до ладу, зробити там ідеальну територію. Тому що там Захисники, з одного боку, з іншого – цивільні чернігівці, які загинули під час військових дій. Ми розглянемо питання Меморіального комплексу якогось там створення. Ми спілкуємось з військовими ОК «Північ», із капеланом, із деякими матерями загиблих. У нас є діалог, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Як тільки потеплішає, на кладовищі почнуть роботи з благоустрою. До поминальних днів, обіцяє керівник Спецкомбінату, наведуть повний лад.