ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

На Чернігівщині запрацював вакцинальний автобус

Featured Video Play Icon

24 квітня стартував Всесвітній тиждень імунізації. В Україні, на фоні спалахів поліомієліту та паротиту, лікарі нагадують про важливість вакцинації.

-У нас зареєстровано ріст захворювання на гострі кишкові інфекції, вірусні гепатити, педикульоз, туберкульоз і грип. Взагалі, епідемічну ситуацію на перший квартал 2023 року можна охарактеризувати як нестійку з тенденцією до погіршення, – повідомив генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Чепурний.

В першу чергу медики акцентують увагу на вакцинації дітей. Згідно з національним календарем, кожна дитина до 16 років має отримати щеплення від 10 небезпечних інфекцій.

-Це гепатит Б, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, гемофільна інфекція типу Б, – додав Олександр Чепурний.

COVID-19 також нікуди не зник. Ця хвороба має циклічний характер, тому періодично кількість носіїв вірусу зростає. Станом на 17 квітня в області зареєстровано 865 хворих на COVID-19, в Чернігові 22. Вакцинація від цієї хвороби безкоштовна і доступна у всіх лікарнях.

-Чернігівська область забезпечена повністю всіма вакцинами, які необхідні для проведення щеплень як за календарем, так і від грипу, від коронавірусу. Всі вакцини в області є, постійно це питання контролюється, – зазначив

ОлександрБубирь, в. о. завідувача відділу імунопрофілактики Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Медиків також турбує низький рівень вакцинації від грипу – лише 2765 людей на всю Чернігівську область. Хоча ще на початку квітня в регіоні на грип хворіли більше 4 тисяч людей.

-Серед цих про вакцинованих осіб майже 1750 це люди з медичного напрямку роботи, або які відносяться до груп епідризику. Тобто простих людей тут дуже мало, хотілося б щоб люди більш серйозно до цього відносилися, – зауважив Олександр Бубирь.

Щоб допомогти жителям Чернігівщини вакцинуватися, Всесвітня організація охорони здоров’я надала обласному центру контролю та профілактики хвороб автобус. Він возитиме жителів віддалених громад до медичних закладів, де можна провести щеплення. Також його використовуватимуть для пропаганди вакцинації, перший такий захід провели біля обласної дитячої лікарні.

-Всі стандартні, всі які потрібні, ми робили. І з народження від туберкульозу, КПК, все по графіку, – розповідає чернігівка Лілія.

Чернігівка Лілія має трирічного сина. Його вакцинацію вона погоджувала з сімейною лікаркою. Зараз хлопчик здоровий і захищений від десятка небезпечних хвороб.

-Ми ж приходили на прийом, вона його важила, міряла температуру, здоровий – значить можна робить прививку, – додала Лілія.

Як стверджують медики, протипоказань до вакцинації дуже мало. Більшість з них тимчасові – підвищення температури або загострення хронічної хвороби. Індивідуальна непереносимість компонентів лікарського препарату трапляється дуже рідко.