НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

На Чернігівщині запрацював перший в Україні біометановий завод

Featured Video Play Icon

На цьому агропідприємстві, яке має 20 тисяч га землі, де вирощують буряк і кукурудзу, утримують свиней і корів, практично немає відходів. Все йде на виготовлення біогазу.

Перший біометановий завод в Україні ввела в експлуатацію агрокомпанія на Чернігівщині. 12 квітня комплекс під’єднали до загальної газорозподільчої мережі. Цей замінник природного газу, виготовляють з відходів тваринництва і сільського господарства. Тут створили замкнений цикл безвідходного виробництва.

-Ми зараз з вами знаходимося на одному з біогазових заводів агрохолдингу, де поряд з традиційною генерацією електроенергії з біогазу встановлено модуль, який доочищує біогаз до якості біометану. Ну це повний аналог природного газу тобто всі властивості фізико-хімічні властивості абсолютно відповідають якості природного газу, – пояснив керівник напрямку альтернативної енергетики капманії Олег Рябов.

Завод ввели в експлуатацію у 2018 році. Починали з того, що виробляли електроенергію з біогазу. Згодом підприємство обладнали модулем з виробництва біометану. і вже цього року виконали роботи з підключення до газової мережі.

-Десь за півроку до початку війни у зв’язку з тим, що ціна на газ пішла швидко вгору, з’явилась можливість у виробників, бажання перейти до фактично до реалізації газу на ринку України і за його межами. Тоді появилися перші запити по цих виробниках, відповідно наша компанія почала реалізовувати ці проекти в частині інжинірингу, – розповів гендиректор Регіональної газової компанії Олексій Тютюнник.

Планові потужності заводу – три млн. кубічних метрів біометану на рік для півтори тисячі клієнтів – як населення, так і промисловості. У підприємства амбітні плани щодо виробництва і використання альтернативної енергії.

-Це перспектива не тільки для нашої компанії і для регіону, який може з аграрного і відсталого стати просто енергетичним хабом для всієї країни, – підкреслив Олег Рябов.

В майбутньому країни Євросоюзу планують відмовитися від використання природного газу. І в Україні з часом замість нього використовуватимуть суміш відновлювальних газів, розповів Голова правління Біоенергетичної асоціації України. При чому 40% складатиме біометан, решта – зелений водень і синтетичний відновлювальний метан. Україна має великий потенціпл у виробництві біометану на рівні з Європою.

– Європа зараз виробляє 3,5 млрд куб біометану на рік. Україна має ресурсів для виробництва як мінімум 21 млрд куб біометана на рік. Якщо ми зараз на цю картинку довоєнну накладемо виробництво 21 млрд куб біометана, ми автоматично з країни імпортера, переходимо в країну експортера. Європа чекає українського біометану!, – наголосив голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.

Експерт вважає,що Україна в перспективі може стати незалежною від імпортного газу саме завдяки його заміннику. Адже ми маємо великі площі землі, аби з відходів сільського господарства виробляти біометан. І система газових мереж та обладнання не потребують модернізації для його використання в подільшому.

-І приклад цієї компанії показує, що бізнес готовий робити і під час війни, що тоже важливо. Так це початок чогось нового, напевне за 5-10 років це буде достатньо масова історія. І ще одним прикладом, як аграрний бізнес в україні в умовах конкуренції може показувати результат, – констатував міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Цей завод – лише перша ластівка. У 2023-ому році інвестори планують встановити ще один модуль з виробництва біометану у Київській області, повідомив міністр аграрної політики та продовольства України.