ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

На Чернігівщині вимірюють обсяги споживання електроенергії: для чого це потрібно?

Featured Video Play Icon

«Укренерго» проводить в Україні вимірювання обсягів споживання електроенергії. Для цього з 8 до 20 лютого щодня у певних областях не застосовують графіки відключень. В понеділок безперервним електропостачанням порадували і Чернігівщину.

Буде зафіксований рівень споживання на вечірній максимум – це десь 19-20 година. Виходячи з цього фіксується максимальна потужність, яку бере область, будуть доводитися ліміти споживання щоденні, – розповів  заступник директора технічного з високовольтних мереж АТ «Чернігівобленерго» Олександр Марчук.

Щоденні ліміти, за словами енергетиків, прямо пропорційні рівню споживання під час вимірювань. Досі на Чернігівщину відводилися 362 мегавата електроенергії, однак через російські атаки забезпечити вдавалося в середньому близько двохсот. Саме тому і відбувалися відключення споживачів, особливо у холодну погоду.

Як показала практика, кожен градус зниження температури тягне за собою збільшення споживання, тому що люди включають тени, обогріви, у багатьох електроопалення є, яке теж залежить від температури… Не можна сказати, що тільки від цього залежить, є й інші чинники, але з високою ймовірністю все ж залежить від температури зовнішнього повітря, – зазначив  Олександр Марчук.

Енергетики також наголошують, що високі ліміти, виділені «Укренерго» для певної області, не означають, що вони обов’язково будуть виконані, адже російські атаки на енергетичну інфраструктуру не припиняються. Тому споживати максимальний об’єм електрики в період вимірювань заради вищих лімітів недоцільно.