Новини

У Чернігові готуються відзначити 400-у річницю отримання Магдебургзького права

У місті відзначатимуть 400-у річницю отримання Черніговом Магдебургзького права. Про це повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако під час нараді в муніципалітеті.

-Це важлива дата для нашого міста. І місцеве самоврядування в Чернігові має сталі багаторічні традиції. Важливо показати це мешканцям міста, – підкреслив Олександр Ломако.

Читайте також: На Чернігівщині у вівторок буде вітряно – синоптики оголосили попередження

За його словами, у місті запланували наукову конференцію, розміщення соціальної реклами. Окрім цього, відповідні заходи  проведуть у сфері культури та освіти міста.

-Тут ще варто сказати про символізм. Рішення Яворівського суду було винесено в День місцевого самоврядування. Створення військової адміністрації — напередодні 400-ї річниці надання Чернігову Магдебургзького права…

Попри все, головне — наша перемога та розвиток України як сильної демократичної держави. І місцеве самоврядування, як інститут, має відігравати в цьому свою важливу роль. Продовжуємо працювати для чернігівців, — сказав Олександр Ломако.

Урочиста частина з відзначення цієї історичної події запланована на березень під час засідання сесії Чернігівської міської ради. Крім цього, планується присвоїти скверу біля будівлі міськради назви «Магдебурзького права».

Довідково. Магдебурзьке право — міське право, що виникло в XIII ст. у Німеччині, й передбачало створення міського самоврядування. В містах України почало запроваджуватися з ХІV століття. 

Чернігів отримав Магдебурзьке право 27 березня 1623 року привілеєм польського короля Сигізмунда ІІІ. Цей статус підкреслив вагоме значення нашого міста у суспільно-політичному та економічному житті країни в ті часи. Чернігів тоді отримав право організовувати самоврядну громаду з автономними судово-адміністративними інституціями, право на податковий і судовий імунітет, право власності на землю, пільги щодо ремесл і торгівлі. Місто з таким привілеєм володіло нерухомим майном, землею, запроваджувало податки тощо. Міста з Магдебурзьким правом також звільнялися від феодальних повинностей (окрім гужової). 

Отримання Магдебурзького права Черніговом — це значна подія, яка відповідала загальним тенденціям розвитку європейської цивілізації та позитивно вплинула на подальший розвиток міста. Також це стало основою становлення сучасного місцевого самоврядування.