НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

На аеродромі “Півці” проводять репетицію параду Незалежності

Featured Video Play Icon

Танки, артилерія та безліч іншої військової техніки. Загалом близько чотирьохсот одиниць. Таку картину можна спостерігати на аеродромі «Півці» , що у передмісті Чернігова. Тут триває активна підготовка до параду з нагоди 30-ої річниці Незалежності України. Тренування проходять вже місяць, участь у підготовці до свята беруть понад тисяча військовослужбовців – підрозділи з різних структур Збройних сил України – Сухопутних військ, морської піхоти, зенітно-ракетні війська Повітряних сил, Нацгвардії тощо. Для них облаштували ціле наметове містечко. Зведена механізована колона, яка буде представлена на параді, нараховує 24 розрахунки.

Для участі у ювілейному параді відібрані найкращі військовослужбовці України, переважна більшість з них – учасники бойових дій на Сході. Серед них і командир вогневого взводу артилерійської батареї зТернополя Роман Владика. Його бригада представлятиме на параді 7 так званих “гіацинтів” – артилерійських гармат. На тренуваннях військовослужбовець контролює швидкість своєї техніки, рівняння в шерензі і відстань між парадними розрахунками, вказує водіям, як правильно діяти в шерензі. У параді чоловік бере участь вперше,каже, бути тут – для нього це честь.

Після проходження тренувань військовослужбовці займаються обслуговуванням техніки, здебільшого фарбують її за єдиною зразковою моделлю.

Для того, аби привести до єдиного зразка машину, витрачається 3 доби. На даний час залишилося 6 одиниць, які потрібно ще пофарбувати в базовий піксель. За декілька днів, каже встигнуть.

Перевірити хід підготовки до параду з нагоди Незалежності України приїхав до полігону особисто командувач Сухопутних військ Збройних сил України, генерал-полковник Олександ Сирський, який цьогоріч є безпосереднім керівником цього процесу. Результатом залишився задоволений.

Подібні збори такого масштабу у Чернігові відбуваються вперше. Локація на полігоні у «Півцях» обрана невипадково.

Тренування у Чернігові триватимуть до 7 серпня. Далі колона переміститься до Києва, де продовжить відточувати дії уже під час генеральних репетицій на злітній смузі Антонова та безпосередньо на Хрещатику. Одночасно з цими тренуваннями на Чернігівщині у Гончарівському проходять інші збори .Резервісти та воїни тероборони також тренуються для участі у параді на День Незалежності. Обіцяють, цьогорічний військовий парад стане чи не найбільшим за всю історію існування країни.