ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Музей нотаріату планують створити у Чернігові

Featured Video Play Icon

У Чернігові планують створити Куточок нотаріату, який у подальшому стане музеєм.  Протокол про таку ініціативу  було   підписано  і завірено печаткою під час засідання громадської організації «Академія нотаріату України» в Чернігівському кафедральному соборі святої великомучениці Катерини. 

Засідання було присвячене Дню нотаріату України, який відзначають 2 вересня. Отець Роман Кіник  – член Академії нотаріату  – написав  молитву покровителям  – святим мученикам Маркіяну і Мартирію, які були нотаріями.  

Як зазначив Олександр Красногор, кандидат юридичних наук, доктор філософії в галузі права приватний нотаріус Чернігівського міського нотаріального  округу, про створення  такого музею говорили давно і на різних рівнях.

–  Говорив Володимир Миколайович Черниш, це перший президент Української нотаріальної палати, він на кафедрі туризму Інституту туризму, бізнесу і права в Києві викладав нотаріат, був професором. Тобто він про це розповідав студентам, і навіть показав свої експонати, які у нього є.  Також він приїжджав з цими експонатами в місто Чернігів в 2018 році, представляв реєстр нотаріуса Козелецького району, який чудово зберігся зі всіма там печатками прописаними. Але це його приватна колекція. Й інші там експонати, які є. Він казав про те, що це потрібно, – розповів голова президії ГО «Академія нотаріату України» Олександр Красногор.

Експонатом музею може стати перо, яким підписували документи в  давнину,  друкарська машинка, рідкісні видання книг,  портрети видатних нотаріусів, таких як Володимир Черниш,  який має свідоцтво №1  про заняття нотаріальною діяльністю.   Щодо розміщення цього унікального простору,  то вже є домовленість з національним університетом «Чернігівська політехніка», каже Олександр Красногор.  Почнуть із створення Куточка нотаріату,  який об’єднає в собі освітню, історичну та практичну складові нотаріальної діяльності.  

 -Вони підтримали, і ректор, і кафедра підтримала, наша «Чернігівська політехніка» те, що вони виділять спеціальний кабінет. До речі, є такий кабінет адвокатури. Ми хочемо зробити не гірше.  Хочемо зробити такий кабінет нотаріату, зробити з експонати там, розмістити, насамперед, можливо, це будуть закони, положення, нормативні документи, можливо, у когось є печатки, – уточнив Олександр Красногор.

Проєкт також підтримали видатні представники юридичної спільноти України. Це  можливість створити осередок нотаріальної культури та освіти в стінах навчального закладу.

По-перше, саме законодавство, коли ми почали вивчати «Про музеї та музейну справу», каже, що це науково-дослідницькі установи музеї і культурно-освітні. Це дуже важливо, тому що ми, юристи, теж маємо відношення до науки. Й освітяни також мають відношення до науки. То будемо спільно розвиватися, – зауважив Олександр Красногор.

Серед експонатів будуть і документи, присвячені сучасній російсько-українській війні – захисникам, волонтерам, яких чимало серед  правників. У минулі вихідні Олександр Красногор разом із своїми колегами взяв участь в акції «Шаную воїнів, біжу за Героїв України».  Вони бігли за загиблих нотаріуса Сергія Гребенюка і поліцейського Олексія Дяговця.