Факт-новини: оперативні сюжети

Мстислав Хоробрий і Нестор Літописець вже на Валу

Featured Video Play Icon

У Чернігові при вході на Вал розпочали встановлювати скульптурні композиції і готувати місце під макет Дитинця. Композицій буде дві. Одна розташовуватиметься  ліворуч від центру, інша – розмістилася у центральній частині.

«Центральна скульптурна композиція – це  Мстислав Хоробрий –   перший  чернігівський князь. – розповів начальник управління ЖКГ ЧМР Ярослав Куц. –    Друга  – це  Нестор Літописець, який першим згадав в 907 році про Чернігів.  Позаду скульптури Мстислава буде арка, яка символізує мур, міцні стіни, місто, яке стоїть більше 1300 років.  Друга скульптурна композиція, яка знаходиться ліворуч  від центра – відомі постаті  18 століття – це архієпископ Лазар Баранович і полковник чернігівський Мартин Небаба».

Скульптурні фігури виконані з бронзи, основа під ними надійна – із граніту. Висота  до 2,25 метрів. Поки що, своє почесне місце на Валу зайняла композиція з князем Мстиславом Хоробрим і Нестором літописцем. Друга скульптурна група буде повністю готова лише за 3 тижні.Також у центрі майданчика вже з’явився 10-ти тонний камінь, на який встановлюватимуть макет історичного Дитинця. Поки на нього примірили прототип із пінопласту, але вже  наприкінці місяця привезуть готовий бронзовий макет. До речі, він буде на 15 % більшим за прототип. По колу в його підніжжі на бруківці зроблять пояс з чотирма історичними гербами Чернігова і чотирма табличками з історичними датами.  Повністю завершити всі роботи планують до Дня міста.