Факт-новини: оперативні сюжети

Мешканці Зарічного отримають кошти на відновлення будинків

Featured Video Play Icon

 Оселю пані Валентини на Зарічному, де після приходу рашистів не лишилося жодного неушкодженого домогосподарства, ворог обстріляв із градів. Один снаряд влучив біля паркану, інший, що не розірвався – прямісінько в будинок. Повернулася до своєї домівки і родина Вікторії. Кілька “приходів” із російської артилерії та РСЗВ повністю знесли частину їх приватного будинку, і зокрема дитячу.

Завершити ремонт та відновити помешкання цим двом сім’ям, а також іще майже 120-ом в їхньому фінансово мікрорайоні допомагатиме міжнародна організація ZOА, що базується в Нідерландах. Днями її представники на Чернігівщині підписали тристоронні угоди з жителями Зарічного, а також Чернігівською міською радою, що допомогла залучити цю підтримку. Зарічне загарбник так само рівняв із землею, як і Бобровицю, однак через територіальне розташування до цього часу воно не було охоплене увагою подібних благодійних організацій. Після укладання угод, ZOA перерахує людям кошти на заміну найважливіших елементів їхніх будинків – покрівель, вікон, дверей та систем опалення. А ті, хто вже частково ці роботи виконав, можуть отримати відшкодування, що піде на подальший внутрішній ремонт. Попередньо їхнє майно оглянули фахівці та по кожній адресі сформували кошторис з чітким переліком того, що саме потребує відновлення, аби закрити основне – периметр. Що стосується вибору матеріалів, постачальників та виконавців, то їх чернігівці обиратимуть на власний розсуд, важливо лише, щоби гроші пішли на визначені напрямки.

Від імені міста Олександр Ломако подякував організації за допомогу та побажав людям якомога швидше відбудуватися і зайти у свої домівки. Адже, хоч війна і триває, ми маємо продовжувати жити. Як повідомили в ZOA, це перша їхня локація у Чернігові і, можливо, поточний список розширюватимуть. До цього вони працювали у Киїнській громаді, Городнянській та Тупичівській, на черзі ще Бобровицька, Талалаївська та Ічнянська. Як правило це дрібні та середні пошкодження. Але допомагають і тим, хто на місці повністю зруйнованого будинку починає зводити заново стіни, або переоблаштовує на житловий гараж чи сарай. Нагадаємо, загалом у Чернігові внаслідок активних бойових дій було пошкоджено 2 тис. 783 приватних будинки, з яких 530 зовсім не піддаються ремонту. Також діє міська програма одноразової матеріальної підтримки для їх власників.